WAB Zo werkt het niet!

Op Technischwerken.nl geven we onze duidelijke mening over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Wij zijn van mening dat deze wet een negatieve uitwerking zal hebben op de arbeidsmarkt. Voor veel ondernemers maar ook voor veel werknemers in Nederland zullen de bepalingen van de WAB als beklemmende drempels gaan werken. De overheid beweerd dat de WAB een balans moet realiseren op de arbeidsmarkt maar de kans is groot dat flexwerk in de knel komt te zitten en daar staan niet direct vaste contracten tegenover. Technischwerken.nl is echter niet de enige organisatie die zijn zorgen uit over de WAB. Op internet is op verschillende websites kritiek te vinden op de WAB. Een voorbeeld van een website die duidelijk de misstanden van de WAB publiceert is: werktdewabvoorjou.

Werkt de WAB voor jou?
De duidelijke vraag werkt de WAB voor jou? Wordt op de website in een tal van artikelen beantwoord. Er zijn verschillende ondernemers aangesloten bij dit initiatief en ze zijn allemaal van mening dat de WAB zo niet werkt. Daarom ook de ondertitel ‘WAB zo werkt het niet’. Het is duidelijk dat de website werktdewabvoorjou opkomt voor ondernemersbelangen. De belangen van ondernemers zijn in dit verband niet strijdig met de belangen van werknemers zoals flexkrachten. Volgens een van de artikelen is de balans op de arbeidsmarkt ver te zoeken. Bedrijven krijgen het moeilijker op het gebied van hun personeelsplanning. Er zijn ook ondernemers die niet kunnen kiezen om medewerkers tijdelijk of vast aan te nemen merkt de schrijver op. Sommige bedrijven zijn afhankelijk van seizoenswerk. Ook kan er sprake zijn van onvoorziene omstandigheden zoals ziekte en andere vormen van uitval. Deze omstandigheden worden meestal met flexkrachten opgevuld.

Afschaffen van de WAB
Vanuit de contact die Technischwerken.nl heeft met opdrachtgevers in de bouw en techniek weten we ook dat de opdrachten in deze sectoren ook gedeeltelijk seizoensgebonden zijn. In de winter hebben veel technische bedrijven het minder druk vanwege vorst en andere weersomstandigheden. Richting de zomer hebben veel bedrijven het drukker. Ook de landbouwmechanisatiebedrijven zien dat het aanbod aan werk wisselend is en verbonden is aan het werk op het land door boeren. Door de overheidsproblematiek met betrekking tot stikstof en PFAS zijn de onzekerheden in de markt alleen maar toegenomen. Dat zorgt er voor dat flexwerk nog belangrijker wordt. De WAB wordt dan een hinderlijke onwerkbare wet die zo snel mogelijk zal moeten worden afgeschaft.