Is elektriciteit hetzelfde als stroom?

Elektriciteit wordt in de volksmond vaak kortweg stroom genoemd. Echter is niet alle elektriciteit stroom en niet alle stroom is elektriciteit. De reden waarom elektriciteit stroom wordt genoemd ligt in het feit dat elektronen kunnen stromen door een elektriciteitsdraad wanneer daar spanning (Volt) op wordt gezet. Echter kan men ook spreken van een stroom vloeistof zoals water. Elektriciteit is een gebied dat veel meer omvat dan alleen een stroom elektronen. Het begrip elektriciteit kan men omschrijven als een verzameling van natuurkundige verschijnselen die te maken hebben met elektrische ladingen, elektrische velden en elektromagnetisme. Ook statische elektriciteit, bliksem en inductie zijn vormen van elektriciteit. Het is duidelijk dat elektrische stroom een onderdeel is van elektriciteit maar dat niet alle elektriciteit elektrische stroom is. Hieronder is dit verder uitgelegd.

Elektriciteit en elektrische stroom

Het woord elektriciteit is afgeleid van het Griekse woord elektron, dat in de Griekse taal staat voor barnsteen omdat je door een wollen lap over een stuk barnsteen te wrijven statische elektriciteit kunt opwekken. Een elektron is in de natuurkunde een deeltje in atomen dat negatief geladen is. Deze negatief gelanden elektron draait om een positief geladen kern van een atoom. Elektronen hebben de eigenschap dat ze van het ene naar het andere atoom kunnen overspringen. Dit overspringen van elektronen wordt geleiding genoemd. Als je elektriciteit oftewel spanning zet op een koperdraad dan zullen de elektronen van de ene koperatoom naar de andere koperatoom overspringen. Op die manier komt er dus een elektronenstroom op gang oftewel een elektrische stroom. Veel mensen noemen deze stroom van elektronen elektriciteit. Echter is elektriciteit een veel breder begrip zoals je in de inleiding hebt gelezen.

Weerstand, spanning en ampère

De netspanning van een woning is 230 Volt. Men zegt ook wel eens dat er stroom uit een stopcontact (wandcontactdoos) komt maar in feite wordt er spanning (Volt) geleverd. Netspanning is wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz. De stroom elektronen kan worden belemmerd door weerstand (Ohm) van een bepaald materiaal. De elektrische geleidbaarheid die wordt uitgedrukt in siemens is ook een belangrijke factor in de stroom van elektronen en doormiddel van ampère kan de hoeveelheid / grootheid van stroom worden aangeduid.