Zzp’ers in de bouw hebben zzp-inkomsten vaak als hoofdinkomstenbron in 2017

Zz’pers die actief zijn in de bouw hebben naast deze zzp-komsten vaak nauwelijks andere inkomsten. Voor deze groep zzp’ers id het zzp-inkomen uit de bepalend aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is niet verwonderlijk dat zzp’ers in de bouw het overgrote deel van hun inkomsten halen uit werken als zelfstandige zonder personeel op bouwprojecten. In de bouw is er namelijk sprake van een behoorlijke groei. Veel bouwbedrijven hebben een rijkelijk gevulde orderportefeuille en hebben voldoende opdrachten om ook voor zzp’ers werk aan te bieden.

Het aantal vacatures in de bouw neemt nog steeds toe. Dat komt omdat de huidige vacatures voor bouwpersoneel nauwelijks worden ingevuld. Bovenop de openstaande vacatures komen nog meer vacatures voor bouwpersoneel. Er is een tekort aan timmermannen, elektromonteurs, installatiemonteurs en ook voor overige bouwfuncties is nauwelijks personeel te vinden.

Technisch uitzendbureau en zzp’ers in de bouw
Technische uitzendbureaus bieden flexibel personeel aan in de bouw. In de jaren van de economische crisis hadden veel uitzendbureaus in de techniek ook overeenkomsten gesloten met zzp’ers in de bouw. De uitzendbureaus in de techniek hebben een groot netwerk van bedrijven en konden daardoor goed samenwerken met bouw zzp’ers voor het binnenhalen en delen van opdrachten. Een technisch uitzendbureau had hier baat bij omdat ze vaak op het tarief van de zzp’er een paar euro extra konden factureren. De zzp’er had ook profijt van deze werkwijze omdat hij meer kans had op nieuwe opdrachten door samen te werken met een technisch uitzendbureau.

Tegenwoordig werken veel zzp’ers vaak weer zonder tussenkomst van een technisch uitzendbureau of een VCU uitzendbureau. In de bouw zijn voldoende opdrachten die aangenomen kunnen worden door zzp’ers. Een ervaren zzp’er kan daardoor gemakkelijk nieuwe opdrachten binnen halen en aan het werk blijven en heeft daarvoor meestal geen technisch uitzendbureau nodig.