Vacatures in de bouw begin 2017

In de bouwsector ontstaat steeds meer werk vanwege de stijging in het aantal bouwprojecten. De toename in het aantal woningbouwprojecten was in 2016 groter dan het aantal bouwprojecten dat men verwacht in 2017. Dat komt omdat er in 2015 meer bouwvergunningen werden verstrekt dan in 2016 het geval was. Normaal gesproken duurt het ongeveer zes maanden na het verstrekken van de bouwvergunning voordat de bouw begint. Ondanks de daling in het asntal bouwprojecten in 2017 is er wel sprake van een sterke vraag naar personeel op de bouw.

Vacatures op de bouw

In de bouwsector zijn veel vacatures voor uitvoerende werknemers zoals timmermanen, elektromonteurs, installatiemonteurs en andere vakspecialisten. Dit zijn echter de daadwerkelijke bouwers en installateurs. Voor deze bouwvakkers is veel werk op de bouw. Ook uitvoerde technische administratieve krachten worden veel gevraagd. Dit personeel wordt ook wel UTA personeel genoemd. Er verschijnen veel vacatures op de arbeidsmarkt in 2017.

Publiceren van vacatures voor bouwpersoneel

Niet alleen bouwbedrijven publiceren verschillende vacatures ook installatiebureaus plaatsen vacatures op de arbeidsmarkt. Deze vacatures verschijnen zowel op de websites van de bedrijven als op zogenaamde job boards en vacaturebanken op internet.

Ook worden regelmatig technische uitzendbureau’s ingeschakeld om bedrijven in de bouw te ondersteunen bij het zoeken naar geschikt personeel. Uitzendbureaus hebben vaak toegang tot meerdere vacaturebanken en kunnen daardoor de vacatures van hun opdrachtgevers breder uitzetten op internet. Bovendien zetten uitzendbureau’s vacatures van hun opdrachtgevers op hun eigen websites. Daardoor worden vacatures voor bouwpersoneel veel gedeeld oo internet. Het komt regelmatig voor dat opdrachtgevers uit de bouw hun vacatures bij meerdere uitzendbureaus uitzetten waardoor vacatures voor een bepaalde functie dubbel of zelfs vaker op internet komen te staan op de verschillende job boards en vacaturebanken. Het aanbod van werk op de bouw lijkt daardoor in de praktijk op internet vaak groter dan het werkelijke aantal vacatures.