Driefasespanning, draaistroom, sterkstroom of krachtstroom is elektrische energie doormiddel van drie wisselspanningen die gelijktijdig worden opgewekt en ten opzichte van elkaar in fase verschoven zijn waardoor ze niet tegelijk maar achter elkaar hun maximale en minimale waarde kunnen bereiken. Driefasespanning wordt in de volksmond krachtstroom genoemd en ook de term draaistroom wordt gehanteerd. In Nederland en België is het elektriciteitsnet gebaseerd op driefasespanning. Bij sterkstroom werkt men met spanningen die oplopen van 230 volt tot en met 400 volt.
Drie fasedraden en driefasespanning
Bij sterkstroominstallaties maakt men gebruik van drie fasedraden. Daarmee verschilt de aansluiting van een sterkstroominstallatie van een standaard wandcontactdoos/ stopcontact. Een normaal stopcontact heeft namelijk 1 fase die wordt geleverd door de bruine draad. Daarnaast heeft standaard stopcontact een blauwe nuldraad en ook een groen gele aardedraad (oude stopcontacten hebben niet altijd een aardeaansluiting).
Bij sterkstroom maakt men gebruik van vier draden. Van deze vier draden zijn er drie fasedraden. Op deze drie fasedraden staat spanning. Naast deze drie fasedraden is er een nuldraad. Vanwege het feit dat er gebruik wordt gemaakt van drie fasedraden spreekt men ook wel van driefasestroom. Doordat er drie draden waardoor elektrische spanning wordt geleverd kan sterkstroom drie keer zoveel spanning leveren als een standaard woninginstallatie met 1 fase.
Wanneer je wilt controleren of je een 3-fasenaansluiting hebt dan kun je dat doen op de elektriciteitsmeter. Daarop staat dan de aanduiding: 3×220/ 230V of 380/ 400V.
Andere stekker bij driefasespanning
Er wordt gebruik gemaakt van drie draden waarop spanning staat en 1 nuldraad. Dat maakt dat een stekker die voor driefasespanning wordt gebruikt er anders uit ziet dan de standaard stekker voor een wandcontactdoos. De standaard stekker heeft twee connectoren dat zijn de metalen pinnetjes die in een contactdoos gestoken kunnen worden. Bij een sterkstroominstallatie worden in stekkers 4 connectoren gebruikt, oftewel vier pinnen die in een contactpunt gestoken kunnen worden. Bij een zogenaamde perilex stekker zijn er echter vijf pinnetjes. Over dit type stekker kun je hieronder meer lezen.
Perilex stekker
Bovenstaande stekkers worden ook wel perilex stekkers genoemd. Perilex is de handelsnaam voor een driefasenspanning-stekkersysteem dat officieel is goedgekeurd voor het aansluiten van apparaten die veel elektrische vermogen gebruiken. Deze stekkers hebben ook een aardeaansluiting, doormiddel van een langere pin in het hart van de stekker, als beveiliging tegen lekstroom. Als er een lekstroom optreed bij een geaard apparaat dan loopt deze lekstroom via de de aardedraad door de geaarde stekker naar het geaarde stopcontact. Van het stopcontact loopt de lekstroom naar de aardlekschakelaar die door de lekstroom wordt uitgeschakeld. Daardoor wordt er geen spanning meer geleverd en zal het apparaat waarin de lekstroom optrad ook uitgeschakeld worden.