Wat is wereldstekker?

Een wereldstekker is een hulpmiddel dat verschillende soorten stekkers bevat waardoor een elektrisch apparaat op een aantal soorten contactdozen kan worden aangesloten. Een wereldstekker is een adapter waar een verbinding mee tot stand kan worden gebracht tussen een apparaat en het netstroom wanneer het apparaat niet de juiste stekker (stop) bevat ten opzichte van de wandcontactdoos die behoort tot de installatie van de woning, hotel of ander soort gebouw. Veel mensen nemen een wereldstekker mee als ze op reis gaan naar een ander land waarvan ze van de te voren niet precies weten welke soorten contactdozen en stekkers daar gebruikelijk zijn. Zo kan men in verschillende landen een aarde verbinding in het stopcontact hebben verwerkt. In Nederland bevat een geaard stopcontact bijvoorbeeld twee klemmetjes die aan de buitenzijde van de geaarde stekker aangsloten worden als de stekker in de geaarde contactdoos wordt gedrukt. In sommige andere landen wordt deze aarding doormiddel van een extra pin tot stand gebracht waardoor je drie pinnen hebt die in een contactdoos worden gedrukt.

Nut van de wereldstekker
Door een wereldstekker te gebruiken kan men een elektrisch apparaat gebruiken terwijl men daarvoor niet de juiste stekker aan het apparaat heeft bevestigd. Men drukt in dat geval de stekker van het apparaat meestal in het midden van de wereldstekker en plaatst vervolgens de juiste stekker of stop in de contactdoos waardoor de elektrische verbinding tot stand komt.

Verschil in elektrische spanning
Een wereldstekker wordt een wereldstekker genoemd omdat deze stekker over het algemeen de meest gangbare stekkers of stoppen bevat die in de wereld worden gebruikt. Door de wereldstekker te gebruiken kan men het stop-contact tot stand brengen. Dit wordt echter lastig wanneer ook de elektrische spanning tussen het apparaat en het netstroom verschilt.

Daarom zijn er ook wereldstekkers die dit verschil in elektrische spanning kunnen omzetten in de hoeveelheid spanning die voor het apparaat geschikt is. Een aantal moderne apparaten is tegenwoordig vaak al geschikt voor een aansluiting op verschillende soorten spanningen waardoor deze functie van de wereldstekker niet vereist is. veel elektrische apparaten hebben namelijk al een soort ingebouwde adapter of hebben een adapter aan het snoer of de stekker vast zitten die er voor zorgt dat het apparaat de gewenste elektrische spanning ontvang. Alleen voor het verschil in de vorm tussen de stekker en de contactdoos gebruikt men dan een wereldstekker.