Een contactdoos is een aansluitpunt die verbonden is aan het elektriciteitsnet van een woning of ander pand. Een contactdoos is een contactpunt waar elektrische energie doormiddel van een passende stekker kan worden afgenomen. Contactdozen worden gebruikt om diverse apparatuur op aan te sluiten. Zo kunnen elektrische gereedschappen, wasmachines, waterkokers, lampen, diverse huishoudelijke apparaten en computers worden aangesloten op een contactdoos. In feite alle machines, apparaten, gereedschappen en verlichting waaraan een geschikte stekker is gemonteerd kunnen worden aangesloten op een contactdoos. Een elektromonteur weet hoe een contactdoos conform de normen moet worden geplaatst in woningen en utiliteit.
Is een stopcontact en een contactdoos hetzelfde?
In de praktijk wordt onder een contactdoos en een stopcontact hetzelfde verstaan. De technische benaming van een stekker is contactstop. De contactstop kan worden aangesloten op contactdoos. Hierbij wordt de contactstop in de contactdoos gestopt. Het samenvoegen van een contactstop met een contactdoos, is een stop in een contact: een stopcontact. Een contactdoos zonder stekker er in is officieel geen stopcontact maar een contactdoos waarop geen contactstop is aangesloten. Een stopcontact is daardoor officieel niet precies hetzelfde als een contactdoos al wordt dit in de praktijk wel vaak hetzelfde genoemd.
Contactdozen in verschillende uitvoeringen
Contactdozen zijn er in verschillende uitvoeringen. Over het algemeen worden contactdozen in twee hoofdgroepen ingedeeld. Deze worden hieronder benoemd.
Vaste contactdozen
De eerste groep contactdozen is de groep die vast gemonteerd kan worden in bijvoorbeeld een wand. Wandcontactdozen worden ook wel afgekort als WCD. Dit zijn de bekendste contactdozen. Ze worden in de muren van woningen en utiliteit geplaatst. Deze contactdozen zijn voorzien van twee gaten. Deze gaten worden ook wel aansluitbussen genoemd. Het ene gat is de nul dit is bijna gelijk aan het aardpotentiaal. Via het andere gat komt de fase binnen. De fase levert de spanning, deze spanning is in Europa 220 tot 240 volt.
Verplaatsbare contactdozen
Er zijn ook contactdozen die eenvoudig verplaatst kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de tafelcontactdozen. Dit zijn contactdozen met meerdere contactpunten die aangesloten zijn op een kabel met een stekker er aan verbonden. Vaak zit er ook een schakelaar met een controlelampje op een tafelcontactdoos. Hiermee wordt inzichtelijk of er stoom geleverd wordt aan de contactpunten of niet. Naast tafelcontactdozen zijn er ook verplaatsbare kabels die voorzien zijn van een contrastekker of koppelcontactstop. Kabels of verlengsnoeren die voorzien zijn van een contrastekker kunnen worden opgerold rondom een tafelcontactdoos. Dit geheel wordt ook wel een haspel of kabelhaspel genoemd.