Wat is een perilex stekker?

Perilex is een handelsnaam voor stekkersysteem met vier connectoren die wordt gebruikt om drie fasedraden, een nuldraad en een aardlekaansluiting te verbinden met een bijbehorende contactdoos. Een perilex stekker bevat daarom 4 connectoren en een platte aardecontactpunt in de stekker. Daarmee verschilt een perilex stekker van een standaard stekker die 1 fasedraad bevat en 1 nuldraad (en meestal een aardeaansluiting aan de rand van de stekker).

Veiligheidsaarde

Bij een perilexstekker zit in het midden van de stekker de aardeconnector. Deze veiligheidsaarde is een platte pin/ connector die langer is dan de andere connectoren. Daardoor maakt de aarde het allereerste contact in de contactdoos. Nadat de aarde is aangesloten duwt men de stekker door waardoor ook de overige vier contactpunten aangesloten zijn.

16A en 25A perilexstekker

De aardeconnector kan overigens horizontaal of verticaal in het hart van het stopcontact zitten. Dat heeft te maken met de uitvoering. Voor de 16A (Ampre) uitvoering is het aardecontact horizontaal en voor de 25A uitvoering is deze verticaal aangebracht. Dat maakt meteen duidelijk dat er een 16A uitvoering is van de perilexstekker en een 25A uitvoering. Perilexstekkers worden tegenwoordig vaak toegepast bij vermogensapparaten waarbij het vermogen over twee groepen kan worden verdeeld in een zogenaamde kookgroep. Voor inductiekookplaten worden perilexstekker gebruikt. Ook bij een centraal ventilatiesysteem kunnen deze stekkers worden toegepast. Er zijn echter ook andere toepassingen voor een perilex-systeem.