Wat is elektrische tractie?

Elektrische tractie is de techniek waarmee elektrische vervoersmiddelen met behulp van elektromotoren en de bijbehorende besturing in beweging kunnen worden gebracht. Een ander woord voor tractie is ook wel trekkracht wat duidelijk maakt dat elektrische tractie in feite elektrische trekkracht betekent. Elektrische tractie kan men aantreffen bij elektrische vervoersmiddelen waarvan de trein het bekendste voorbeeld is. Daarnaast wordt elektrische tractie ook toegepast in metro’s, elektrische bussen, trolleybussen en elektrische auto’s. Ook kleine voertuigen zoals elektrische heftrucks en elektrische pompkarren vallen onder de elektrische tractie als men het heeft over de manier waarop deze voertuigen worden aangedreven.

Verschil tussen elektrische tractie en elektrische aandrijving?

Er is een verschil tussen elektrische tractie en elektrische aandrijving. Bij elektrische tractie is sprake van een volledig elektrisch systeem waarmee het voertuig in beweging wordt gebracht. De elektrische stroom kan dan bijvoorbeeld geleverd worden vanuit een accu of een hoogspanningsnet. Elektrische treinen rijden bijvoorbeeld op hoogspanning.
Als men het heeft over een elektrische aandrijving dan wordt de elektrische energie opgewekt doormiddel van een dieselgenerator in het voertuig. Een elektrische aandrijving is daardoor niet volledig elektrisch omdat er ook sprake is van een verbrandingsmotor.