Nederland vestigd wereldrecord stoet elektrische voertuigen in 2017

In de Nederlandse provincie Brabant is in maart 2017 een wereldrecord gevestigd met elektrische auto’s en andere voertuigen die elektrisch zijn aangedreven.  In totaal namen meer dan 700 voertuigen deel aan de optocht. De elektrische voertuigen reden op een ochtend over de snelweg van Helmond naar Eindhoven. Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel elektrische voertuigen achter elkaar aan reden.

De Rotary Eeckarede Eindhoven had het idee van de optocht van elektrische voertuigen bedacht. Het is momenteel onduidelijk hoeveel viertuigen precies meededen aan de optocht. Het juiste aantal voertuigen wordt volgens Omroep Brabant later bekendgemaakt. Het is niet makkelijk om in een optocht achter elkaar aan op de snelweg te rijden. Daarom werd de A270 tussen Helmond en Eindhoven speciaal voor de stoet elektrische voertuigen afgesloten.

Niet iedereen kon aan de optocht deelnemen. Auto’s en andere voertuigen die op fossiele brandstoffen reden mochten niet aan de tocht deelnemen. Ook hybride voertuigen werden geweigerd. Hybride voertuigen zijn deels elektrisch aangedreven en voor het andere deel worden ze meestal met een verbrandingsmotor aangedreven.  Daarom zijn hybride voertuigen niet zo duurzaam en natuurvriendelijk als volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Alleen mensen met een volledig elektrisch voertuig mochten meerijden in de optocht.

Er reden onder andere Tesla’s mee en elektrische Renaults en Nissans. Verder reden er elektrische bussen, vrachtwagens en motoren mee. Ook een aantal Segways reed mee met de optocht. Het oude record werd gevestigd in Berlijn. Daar reden 577 elektrische voertuigen in een stoet achter elkaar aan.