Verkoop elektrische auto’s in 2018 verdrievoudigd ten opzichte van 2017

De verkoop van elektrische auto’s is in 2018 aanzienlijk gestegen. De verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto’s is verdrievoudigd in het afgelopen jaar ten opzichte van 2017. In heel 2018 werden in totaal 24.024 verkochte volledig elektrisch aangedreven auto’s in Nederland geregistreerd. Dit is volgens brancheverenigingen: RAI Vereniging, BOVAG en dataspecialist RDC een nieuw verkooprecord.

In totaal was ongeveer 5,4 procent van de verkochte auto’s een volledig elektrisch aangedreven auto. Met name in de laatste maand van het jaar werden bijzonder veel elektrische auto’s verkocht. Het viel daarbij op dat het voornamelijk auto’s waren in de duurdere segment. Volgens de brancheorganisaties heeft de toename in de autoverkoop vooral te maken met de wijziging van de fiscale regels. De bijtelling voor duurdere elektrische auto’s is ingegaan op 1 januari 2019. Veel mensen die een duurdere elektrische auto wilden kopen hebben dat daarom aan het einde van 2018 gedaan.

Ondanks de minder gunstige fiscale regels voor elektrische auto’s in 2019 zal de verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto’s toenemen in 2019. Dat is in ieder geval de verwachting van de BOVAG en de RAI Vereniging. Volgens de brancheorganisaties zal de verkoop van elektrische voertuigen blijven toenemen omdat er een aanzienlijk groter aanbod is van elektrische middenklassers. De stijging in de autoverkoop van elektrische auto’s zal in 2019 niet zo explosief zijn als vorig jaar voorspellen de brancheorganisaties.