Verkoop elektrische auto’s fors toegenomen in 2017

Het afgelopen jaar is de verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto’s in Nederland behoorlijk toegenomen. Ten opzichte van 2016 is de verkoop van elektrische auto’s met maar liefst 132 procent gestegen. Dit komt naar voren uit de verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA heeft gepubliceerd. Volgens deze organisatie was er in de hele Europese Unie een behoorlijke stijging merkbaar in de verkoop van elektrische auto’s.

Elektrische auto’s
Er werden in Nederland in het afgelopen jaar ongeveer 10.000 nieuwe volledig elektrisch aangedreven auto’s verkocht. Dit is ruim een verdubbeling ten opzichte van het aantal elektrische auto’s dat in 2016 werd verkocht. In dat jaar werden namelijk nog slechts 4268 aan de man gebracht. Nederland is echter niet het enige land waarin een groei werd gemeten in de verkoop van elektrische auto’s in het afgelopen jaar. Binnen de hele Europese Unie werd een groei gemeten van ongeveer vijftig procent. Daardoor kwam het totaal aantal verkochte elektrische auto’s in Europa ongeveer uit op 133.000 het afgelopen jaar.

Hybride auto’s
Het is interessant om te zien dat elektrische auto’s en hybride auto’s elkaar beconcurreren. Dat betekend dat in landen waar de verkoop van elektrische auto’s omhoog ging de verkoop van hybride auto’s met een stekker juist stagneerde. Zo werden in Nederland in 2017 nog maar 1158 hybride auto’s verkocht. Dit is een daling van ongeveer 94 procent op jaarbasis. Binnen de grenzen van Europa zijn hybride auto’s, die voorzien zijn van een stekker en dus elektrisch opgeladen kunnen worden, nog wel populair. In Europa was in het segment hybride auto’s met een stekker een verkoopstijging merkbaar van 33 procent. Daardoor kwam het totale aantal hybrideauto’s dat verkocht werd op 142.709 auto’s in 2017.