Verkoop elektrische auto’s verdubbeld in eerste kwartaal 2018

De verkoop van volelektrische auto’s gaat omhoog in Nederland. Een vol elektrische auto is een auto die volledig wordt aangedreven door elektrische stroom en dus geen verbrandingsmotor bevat zoals een hybride auto/ plug-in hybride. Een volledige elektrische auto is een auto waarmee men batterij-elektrisch kan rijden. De batterij wordt daarbij opgeladen aan een oplaadpunt zoals een oplaadpaal die speciaal is ontwikkeld voor elektrische auto’s. Het is mogelijk om elektrische stroom uit windkracht en zonlicht te winnen waardoor elektrische auto’s doormiddel van ‘groene’ energie kunnen worden voortbewogen. Daarom is elektrisch rijden een duurzaam alternatief voor het rijden op benzine of diesel. De toename in de verkoop van elektrische auto’s is daardoor een gunstige ontwikkeling voor het milieu en de atmosfeer.

Verkoop elektrische auto’s begin 2018
In het eerste kwartaal van 2018 zijn 3.945 nieuwe volelektrische auto’s verkocht ten opzichte van 1.667 in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers werden bekend gemaakt door de RAI Vereniging. De cijfers tonen een groei van 136 procent. Het aantal elektrische auto’s dan verkocht wordt neemt toe. In 2017 was nog 1,4 procent van de verkochte auto’s volledig elektrisch. In 2018 is dit percentage toegenomen naar 2,9 procent. De toename in de verkoop van elektrische auto’s heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak is de beschikbaarheid van elektrische auto’s in het middensegment.

RAI en elektrisch rijden
De RAI Vereniging verwacht dat dit in 2018 in totaal ongeveer 15.000 nieuwe volelektrische auto’s zullen worden verkocht. Als dus lukt is er sprake van bijna een verdubbeling in de verkoop van elektrische auto’s ten opzichte van 2017. In het afgelopen jaar zijn 7.958 volelektrische auto’s verkocht. De RAI Vereniging (ofwel Rijwiel & Automobiel Industrie) behartigt de belangen van fabrikanten en importeurs van vervoersmiddelen. Deze vereniging is dus actief betrokken bij de ontwikkeling van alle voertuigen op de weg: van vrachtauto’s tot fietsen. De ontwikkelingen in het elektrische rijden worden door de RAI ook nauwlettend in de gaten gehouden. De energietransitie in de voertuigentechniek zal de komende jaren meer aandacht krijgen.