ChatGPT gebruiken om kandidaten in wervingsprocedures te beoordelen

ChatGPT is een programma dat steeds vaker wordt gehoord en gebruikt in de wereld van recruiters, HR-medewerkers en andere personen die regelmatig personeel zoeken voor openstaande vacatures. ChatGPT is zoals de naam al een beetje doet vermoeden in eerste instantie een chatbot maar het programma kan voor heel veel doeleinden worden gebruikt. Zo wordt ChatGPT ook gebruikt om grote hoeveelheden gegevens door te zoeken op bepaalde informatie. Deze functie is handig als je bijvoorbeeld grote hoeveelheden cv’s en motivatiebrieven ontvangt en niet of nauwelijks de tijd hebt om al deze documenten en gegevens door te nemen.

Voorselectie doormiddel van ChatGPT

ChatGPT kan dan worden gebruikt om een zogenaamde voorselectie te maken. Hierbij kan het programma worden ingezet om bepaalde gegevens om cv’s en sollicitatiebrieven te zoeken bijvoorbeeld opleidingsachtergrond, werkervaring en speciale begrippen waar extra de nadruk op is gelegd in een sollicitatieprocedure. ChatGPT kan de gevraagde informatie uit de vacature vergelijken met de gegevens die sollicitanten of kandidaten aandragen in de documenten van het sollicitatieproces waaronder: cv, motivatie, sollicitatiebrief over andere documenten, Erg handig want ChatGPT kan daardoor veel tijd besparen. Daarnaast kan het programma ook worden gebruikt om e-mails op te stellen waarmee kandidaten een uitnodiging voor een gesprek krijgen of op een correcte manier afgewezen worden. Het is duidelijk dat ChatGPT een nuttige rol kan vervullen voor recruiters.

Moet je de beoordeling van sollicitaties aan een robot overlaten?

Toch zijn er ook zeker kanttekeningen als men ChatGPT wil gebruiken voor het beoordelen van kandidaten. Deze chatbot kan bijvoorbeeld niet een sollicitatiebrief of geschreven motivatie beoordelen op stijl en enthousiasme. Daarnaast is er ook geen ruimte voor creativiteit en dat zijn nu juist aspecten die op een krappe arbeidsmarkt het verschil kunnen maken. Vooral als er weinig sollicitanten zijn en de keuze beperkt is wordt er meer van recruiters gevraagd op het gebied van kennis en inzicht in menselijke factoren zoals competenties, karakter, motivatie en enthousiasme. Soms zijn mensen die voor een bepaalde functie bereid zijn van loopbaan te veranderen veel gemotiveerder dan kandidaten die het werk al jaren doen en in feite vastgeroest zitten in een bepaalde functiegroep.

Recruiter kan breder kijken

Het is aan de recruiter om tussen de cv’s en sollicitatiebrieven de juiste kandidaten te vinden. Is een kandidaat al geschikt vanwege de opleiding of werkervaring? Dan zal ChatGPT deze kandidaat waarschijnlijk ook uit de database filteren. Is een kandidaat nog niet geschikt maar kan deze vanwege motivatie wel geschikt worden? Dan ben je als recruiter de aangewezen persoon om deze kandidaat er uit te filteren. ChatGPT zal in deze situatie weinig kunnen betekenen behalve misschien het opleidingsniveau bijvoorbeeld mbo of hbo er uit filteren. Als er andere factoren zijn waarop het cv of de sollicitatiebrief moeten worden gefilterd dan zal een brief van een zij-instromer of iemand die een carrière switch wil maken niet snel naar boven komen.