Verschillen tussen ATS en ChatGPT

Tegenwoordig wordt naast een Applicant Tracking System (ATS) door recruitment ook steeds vaker ChatGPT genoemd als middel om het recruitmentproces te ondersteunen. Er zit echter een grote verschillen tussen een ATS en ChatGPT. Een ATS is vooral een beheerprogramma waarmee je een zo goed mogelijke controle kunt krijgen over het recruitmentproces. Het programma bevat informatie over vacatures maar ook over kandidaten. Daarnaast kan men vanuit ATS bepaalde communicatiemiddelen gebruiken zoals een mailing versturen.

ChatGPT is een programma dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld snel teksten te verwerken om vacatures, nieuwsberichten of andere content te maken. Daarnaast kan ChatGPT worden gebruikt om vragen te beantwoorden van sollicitanten. Echter moet hiermee wel worden opgepast dat de sollicitant niet het gevoel krijgt dat hij of zij wordt afgescheept met de communicatie via een robot. Over het algemeen wordt persoonlijke communicatie meer gewaardeerd omdat daarmee ook enthousiasme, motivatie en andere emoties effectiever kunnen worden overgebracht.

ChatGPT en ATS gecombineerd gebruiken

Een combinatie tussen ChatGPT en een ATS kan wel zorgen voor een vergroting in de snelheid van het recruitmentproces en een vergroting in het bereik via digitale netwerken. Zo kan ChatGPT worden gebruikt om relevante informatie te schrijven die uiteraard door mensen op juistheid moet worden gecontroleerd. Daarnaast kan een ATS worden gebruikt om in kaart te brengen welke kandidaten of sollicitanten deze informatie zouden kunnen ontvangen. Daarnaast kan ChatGPT worden gebruikt om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in kaart te brengen waardoor weer relevante input gegeven kan worden in het wervingsproces van de recruiter die daarop zijn of haar wervingstools kan aanpassen.