Wat is een Applicant Tracking System (ATS)?

Een Applicant Tracking System (ATS) is een systeem dat wordt gebruikt voor het verwerken van gegevens van sollicitanten en het onderhouden van contacten met mensen die gesolliciteerd hebben. Een ATS wordt gebruikt om recruiters en alle andere personen die betrokken zijn bij het wervingsproces te ondersteunen. Het is een digitaal platform waarop veel informatie samenkomt maar het kan ook gebruikt worden om daadwerkelijk acties uit te voeren. Hierbij kun je denken aan het versturen van mailingen of automatische updates.

Waarom een ATS?

Gebruikers van een Applicant Tracking System kunnen doormiddel van dit programma een goede controle uitvoeren op het wervingsproces. Dat is effectief want het beter om een systeem alle gegevens te laten beheren dan allemaal gegevens in verschillende mappen en diverse computerprogramma’s op te slaan. Doordat een ATS veel administratieve werkzaamheden voor een recruiter uit handen neemt wordt tijd bespaard om daadwerkelijk in contact te treden met sollicitanten. Dat is natuurlijk waar het om draait bij recruitment. Het persoonlijke contact en het vormen van een goede indruk van de kandidaat.

Verschillende soorten ATS

Er zijn verschillende leveranciers van ATS programma’s. Op internet zijn er diverse websites te vinden die met dit programma adverteren. Hoewel de basis van elk Applicant Tracking System hetzelfde is zal men in de praktijk wel verschillen kunnen ervaren in de gebruiksvriendelijkheid en de toepassingsgerichtheid voor bepaalde organisaties. Daarom is het belangrijk om voor de aanschaf van een ATS goed onderzoek te doen.

Tot slot nog de opmerking dat een ATS niet verward moet worden met een ChatGPT. Het laatste programma is een chatbot en ATS is een compleet systeem waarmee het werven en selecteren van personeel meer gestroomlijnd kan worden.