Heeft vacatures schrijven nog wel zin in 2023?

Recruiters, hr-medewerkers, intercedenten en andere specialisten op de arbeidsmarkt hebben in 2023 de uitdagende taak om voor bedrijven geschikte kandidaten te vinden. De werkgelegenheid in Nederland is de afgelopen jaren niet zo zwaar onder druk komen te staan als de afgelopen jaren. Bedrijven kunnen de werkdruk niet meer neerleggen bij het huidige personeelsbestand en de druk op recruitment neemt toe. De grote vraag is waar vind je in 2023 nog geschikte kandidaten voor openstaande vacatures? Er worden door headhunters, recruiters, marketingmedewerkers en communicatiemedewerkers veel vacatures gedeeld. Op sociale media verschijnen vacatures maar ook in grote mate op jobboards en andere kanalen. Een wirwar aan vacatures ligt klaar voor iemand die een baan zoekt. Welke vacatures zijn echt en actueel? Welke vacatures zijn van recruitmentbureaus en welke zijn van bedrijven en instellingen? De zoektocht naar een geschikte vacature wordt door jobboards ondersteund met allemaal zoekfuncties. Voor werkzoekenden dreigt een gebrek aan overzicht er voor te zorgen dat ze niet meer weten waar ze beginnen moeten.

Persoonlijk contact

Natuurlijk is het schrijven van vacatures geen overbodige handeling. Toch is de respons op de meeste vacatures gering. Daarom heeft het schrijven van vacatures wel aandacht nodig maar niet de meeste aandacht. Veel belangrijker is het om een goed netwerk op te bouwen aan potentiële kandidaten bijvoorbeeld onder studenten, vakverenigingen en andere organisaties die contacten hebben met de doelgroep waarvoor je personeel zoekt. Een persoonlijk gesprek dat wordt gehouden met iemand van een bedrijf is vaak één van de beste methodes om iemand te werven. Geïnteresseerden kunnen dan namelijk doormiddel van vragen meteen passende antwoorden krijgen en krijgen bovendien ook een gevoel en een indruk van het bedrijf. Mensen die enthousiast zijn over hun eigen werkgever zijn de beste promotors van vacatures. Vooral wanneer ze zelf het werk doen dat in de vacature wordt aangeboden. Vlog’s en andere promotiefilmpjes worden daarom gebruikt om ervaringen te delen. Deze digitale materialen dragen bij aan de beeldvorming en kunnen een goede aanloop vormen in een sollicitatieproces. Toch kan het proces stuk lopen zodra de sollicitant merkt dat hij of zij via internet via een ChatGPT programma antwoord krijgt op vragen.

Regie in het recuitmentproces

Persoonlijke aandacht is belangrijk. Daarmee maak je het verschil in 2023 en daarna. Het dumpen van vacatures kan maar nog beter is het om mensen een persoonlijk bericht te sturen met een vacature. Als je het helemaal goed wilt doen kun je in het bericht een toelichting geven waarom je deze vacature zo geschikt acht voor die persoon. Moet je het daarbij laten? Helemaal niet! Als je overtuigd bent dat je een geschikte kandidaat in beeld hebt dan is het belangrijk dat je de regie houdt als recruiter. Een Applicant Tracking System (ATS) kan jou proces ondersteunen maar jij bent de persoon die aan het stuur zit en zorgt dat het recruitmentproces goed verloopt. Daarom is het belangrijk dat naast het sturen van digitale berichten ook telefonisch contact plaatsvind en aangestuurd wordt op een face to face gesprek. Tijdens dit gesprek kan de inhoud van de vacature toegelicht worden en kan daarnaast extra aandacht worden besteed aan de kandidaat zijn of haar wensen. Is er een match? Dan mag je terecht worden gefeliciteerd in deze krappe arbeidsmarkt.