Steeds meer vacatures bevatten het woord “passie” in 2023

De arbeidsmarkt staat onder druk en dat zorgt er voor dat bedrijven er bijna alles aan doen om werknemers te interesseren voor hun vacatures en organisatie. Vacatures worden steeds uitbundiger geformuleerd en daardoor verschijnen er ook nieuwe termen die men voorheen niet vaak in vacatures aantrof. De termen “duizendpoot”, “spin in het web”, “no-nonsense”, “hands on mentaliteit” worden al jaren toegepast in vacatures. Tegenwoordig is het woord “passie” echter terrein aan het winnen in vacatureteksten. Op de vacaturewebsite Indeed komt het woord passie maar liefst in 62.000 keer voort. Website voor de recruitmentbranche Werf& heeft aangegeven dat het gebruik van het woord passie in een periode van 20 jaar ongeveer vertienvoudigd is.

Passie

Niet alleen in Nederland gebruikt men het woord passie vaker. In Amerika treft men het woord ‘passion’ namelijk ook veel vaker aan in vacatures. In 2007 hadden werkgevers nog maar in twee procent van de gevallen gevraagd om passie bij werknemers die willen solliciteren. In 2019 is dit percentage echter gestegen naar zestien procent. Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek dat is gedaan door de Harvard Business School. Volgens wetenschappers hebben sollicitanten moeite met het woord passie. Zij geven aan dat ze onder passie verstaand at ze meer moeten doen dan is aangegeven in de functieomschrijving.

Van je hobby werk maken

Daarnaast gaan ze er vanuit dat werkgevers met passie bedoelen dat werknemers die passie hebben geen nee zeggen tegen nieuwe opdrachten. Daardoor zou de kans op stress en burn-outklachten ook groter worden. Volgens de wetenschappers doen veel werknemers hun werk niet met passie. Het woord passie is ontleend van het Latijnse woord ‘passio’, in het Latijns staat passio voor hartstocht. Passie heeft daardoor te maken met iets dat je met je hart en ziel doet. Mensen kunnen passie beleven in een hobby, vakantie, relatie maar lang niet altijd in hun werk of in een arbeidsrelatie. Niet iedereen kan van zijn of haar hobby een baan maken. Daarnaast is het de vraag of men nog wel evenveel passie beleefd als men van een hobby een betaalde baan heeft gemaakt.

Vacatureteksten

De term passie is daarom niet erg effectief in vacatureteksten. Passie heeft veel te maken met intrinsieke motivatie. Er kunnen bijvoorbeeld wel mensen zijn die een passie beleven aan koken, lassen, knutselen, lesgeven, monteren, schilderen of zelf schoonmaken. Het is natuurlijk mooi dat je als werkgever iemand voor een vacature weet te vinden die daadwerkelijk met passie de werkzaamheden gaat uitvoeren. Er zullen ook mensen de vacature lezen die minder passie beleven aan het werk dat ze moeten uitvoeren. Passie kun je niet eisen als werkgever maar je kunt er wel voor zorgen dat werknemers passie beleven door het werk en de arbeidsomstandigheden zo aangenaam mogelijk te maken.