Zijinstromen in technisch werk in oktober 2023

De techniek heeft op dit moment veel vacatures open staan in Nederland. De hoeveelheid vacatures is zo groot dat het onmogelijk is om de komende jaren voldoende geschikt personeel te vinden om alle tekorten voor bedrijven op te lossen. Daarom kijken bedrijven steeds meer naar mogelijkheden om mensen zonder technische achtergrond toch aan een baan te helpen in de techniek. Dit worden ook wel zijinstromers genoemd. Een zijinstromer is in feite iemand die geen relevante werkervaring of opleiding heeft gevolgd maar wel enthousiast is om een baan in de techniek te vervullen.

Trajecten voor zijinstromers

Voor zijinstromers worden meestal specifieke trajecten opgezet. Deze maatwerktrajecten bevatten over het algemeen een BBL opleiding of een andere variant van werken en leren. Zijinstromers werken meestal vanaf dat 1 bij een bedrijf dat aansluit bij hun wensen. Daardoor krijgen deze werknemers ook meteen salaris wat helpt om in hun eigen onderhoud te voorzien. Over het algemeen krijgen zijinstromers de opleiding volledig vergoed door de werkgever. Hier zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de zijinstromer wel zijn of haar best doen om de opleiding te behalen. Een groot voordeel van zijinstroom trajecten is dat deze trajecten er daadwerkelijk voor zorgen dat iemand zijn of haar loopbaan kan veranderen. Dat is voor veel mensen de ideale kans om de spreekwoordelijke nieuwe uitdaging te vinden.

Nieuwe loopbaan in techniek

Ben jij ook iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in een technische richting? Heb je nog niet eerder gewerkt in de techniek maar zou je graag een overstap willen maken naar de techniek? Of zou je graag willen werken en leren, oftewel een opleiding willen volgen en tegelijkertijd aan de slag willen gaan? Dan is de kans groot dat jij een zijinstromer gaat worden! Je hoeft alleen nog maar te bepalen welke technische richting jou als zijinstromer aanspreekt. Klik op de knop BBL in de menubalk om zijinstroomtrajecten te zien in de techniek bij jou in de buurt.