Vraag naar lassers is groot in juni 2023

Er worden in juni 2023 veel lassers gevraagd door bedrijven. Of het nu gaat om bedrijven in de machinebouw of agrarische techniek, de vacatures van lassers nemen enorm toe. Het gaat hierbij met name om MIG/MAG lassers. Dat zijn lassers die staalconstructies lassen of plaatwerk kunnen lassen in de machinebouw. Bedrijven die ongeveer een jaar geleden nog vroegen om mensen met MIG/MAG niveau 3 papieren nemen nu genoegen met lassers die niveau 2 MIG/MAG beheersen. Als iemand kan samenstellen en technische tekeningen kan lezen is het helemaal mooi meegenomen. Toch blijkt de combinatie tussen technische tekeningen lezen en lassen in de praktijk niet vaak voor te komen.

Een lasser worden

Bedrijven kiezen er daarom steeds vaker voor om lassers zelf op te leiden. Alleen is iemand niet zomaar een lasser. Lassen is een techniek die je niet van nature goed kunt beheersen. Er gaat tijd overheen voordat iemand die nog nooit heeft gelast een volleerd lasser is. Dat komt omdat lassen veel met gevoel te maken heeft. Het lassen leer je in de praktijk en je bent al snel een paar maanden onderweg voordat je MIG/MAG kunt lassen op positie PA oftewel onder de hand lassen. Dat is voor de meeste lassers de eenvoudigste laspositie.

Lassen is vakmanschap

Lassen is een vakmanschap in de metaaltechniek. Hoe meer je in een lasbox kunt oefenen met lassen hoe beter je in staat bent om dit proces uit te oefenen. Het invullen van lasfuncties met mensen die het vak nog moeten leren is niet eenvoudig. Tijdens het oefenen kan men namelijk ook tot de conclusie komen dat lassen toch niet het vak is dat bij men past. Dan is er veel tijd en geld verloren gegaan. Lassen vereist namelijk ook de beschikbaarheid van een lasbox en lasmateriaal inclusief een lasapparaat. Dat alles kost geld. Daarnaast is er een opleider nodig die iemand de lasvaardigheden aan kan leren. Ook die persoon kost geld en capaciteit.

Op voorhand lassers opleiden

In feite moet men anticiperen op de toekomst. Als men over een paar jaar verwacht meer lassers nodig te hebben kun je nu het beste op voorhand lassers gaan opleiden. Op het moment dat er een piekdrukte is in laswerk kun je niet meer lassers opleiden omdat het dan te laat is. Dan is er te weinig capaciteit.