Vanaf het begin van 2017 is er duidelijk een herstel in de werktuigbouwkunde en staalconstructie merkbaar. In 2016 was het vooral de bouwsector en aanverwante sectoren die een duidelijke groei lieten zien maar in 2017 blijken ook andere sectoren waaronder de metaaltechniek een goede voortuitgang te boeken. Bedrijven in de metaal krijgen meer orders binnen en kunnen de toestroom van nieuwe opdrachten dikwijls niet met hun eigen personeel opvangen. In eerste instantie proberen veel metaalbedrijven de piekproductie op te vangen doormiddel van overwerken. Dit is echter een oplossing die van korte termijn is. Als de piek in de productie langere tijd blijft aanhouden is er eigenlijk geen sprake meer van een piek maar van een tendens. Bedrijven moeten daarom extra personeel gaan inzetten en publiceren daarom vacatures.
Vacatures in de metaalsector
Het is niet verwonderlijk dat er in de metaalsector steeds meer vacatures ontstaan. De vraag naar samenstellers en lassers neemt toe. Er zijn verschillende bedrijven die niet in staat zijn om voldoende kandidaten te werven voor hun eigen vacatures. Doormiddel van Social Media en jobboards worden vacatures onder een zo breed mogelijk publiek verspreid. Dit gebeurd uiteraard voor een groot deel via internet. Het blijkt echter dat de meeste metaalbedrijven ook met deze wervingsmiddelen onvoldoende kandidaten binnenhalen daarom kiezen metaalbedrijven er steeds vaker voor om uitzendbureaus, detacheringsbureaus, headhunters en andere intermediairs in te schakelen om meer arbeidspotentieel van de arbeidsmarkt af te halen. Deze intermediairs zetten ook steeds meer vacatures uit. Met name VCU gecertificeerde uitzendondernemingen publiceren veel technische vacatures.
VCU gecertificeerde uitzendbureaus
Technische uitzendbureaus zijn meestal VCU gecertificeerd dit houdt in dat deze uitzendbureaus specifiek gericht zijn op bedrijven die VCA gecertificeerd zijn. In de praktijk zijn ook steeds meer metaalbedrijven VCA gecertificeerd met name de metaalbedrijven die producten produceren en installeren op de bouw moeten in de praktijk dikwijls in bezit zijn van een VCA* of een VCA**. Uitzendondernemingen die een VCU certificaat hebben zullen er voor zorgen dat hun intercedenten een VIL VCU hebben. Dit houdt in dat het interne personeel gecertificeerd is Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden in de uitzendbranche en daardoor goed weet met welke veiligheidsaspecten ze rekening moeten houden als ze personeel gaan werven en selecteren voor hun VCA gecertificeerde opdrachtgevers. Veiligheid wordt een steeds belangrijker onderwerp op de bouw en arbeidsmarkt.
Metaalvacatures bij VCU uitzendbureaus
Veel VCU uitzendbureaus zullen in hun vacatures duidelijk neer zetten met welke risico’s de werknemers te maken kunnen krijgen en welke veiligheidscertificaten belangrijk zijn. De VCU certificering van het uitzendbureau wordt vaak ook expliciet genoemd in de vacature. Daarnaast worden uiteraard ook alle eisen benoemde met betrekking tot werkervaring, opleidingsniveau en opleidingsrichting die door de opdrachtgever gewenst of vereist zijn. Voor lassers worden lascertificaten steeds belangrijker. In het verleden waren vooral de lasdiploma’s zoals MIG/MAG niveau 1 tot en met 4 al een belangrijke indicatie van de kwaliteit van een lasser. Nu komen daar de lascertificaten bij. Voor samenstellers is technisch inzicht en het tekening lezen van groot belang. Uitzendbureaus zullen op deze werkervaring kandidaten gaan selecteren. Het blijft echter moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Daarom proberen uitzendbureaus in de techniek hun opdrachtgevers te overtuigen om hun eisen niet te zwaar te maken. Hoe zwaarder de eisen die in de vacature worden gesteld hoe kleiner de kans op een geschikte kandidaat.