Allround samenstellers lassers gevraagd in juni 2019

De vraag naar allround lassers neemt toe in de maand juni van 2019. Allround lasser is een breed begrip. In de praktijk bedoelt men met allrounders in de lastechniek lassers die meerdere lastechnieken beheersen zoals MIG/MAG, TIG en lassen met beklede elektro BMBE. Iemand is helemaal allround inzetbaar wanneer hij of zij de werkstukken ook kan opbouwen doormiddel van constructiebankwerken en het aanbrengen van hechtlassen op basis van technische tekeningen. Allround lassers worden in veel vacatures gevraagd van staalconstructiebedrijven maar ook machinebouwers, scheepsbouwers en jachtenbouwers vragen in 2019 om allround lassers.

Er worden in de vacatures verschillende functiebenamingen gehanteerd voor de functie allround lasser. Zo zijn er bedrijven die in de functie die vermeld is in de vacature vragen om een constructiebankwerker lasser. Weer andere bedrijven hebben het over een samensteller lasser. Ook de term ijzerwerker lasser komt nog wel voor. In de scheepsbouw en jachtbouw gebruikt men ook wel het begrip cascobouwer om aan te geven dat ze op zoek zijn naar iemand die op basis van tekeningen casco’s van schepen en jachten in elkaar kan zetten. Als deze persoon dan ook nog de casco’s moet gaan aflassen heeft men het in de vacature over een cascobouwer / aflasser. Deze functie is heel allround op lastechnisch gebied omdat iemand als allround lasser een gedeelte van de bouw van een schip of jacht vanaf het samenstellen tot het aflassen zelf moet uitvoeren.

Allround lassers zijn in 2019 nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt daarom kiezen steeds meer bedrijven in de metaaltechniek er voor om allround lassers zelf op te leiden of om metaalbewerkers en minder gespecialiseerde lassers doormiddel van lasopleidingen allrounder te maken. Ook technische uitzendbureaus zoals VCU uitzendorganisaties werken hier aan mee. Er worden verschillende opleidingen aangeboden in de meest voorkomende lastechnieken zoals MIG/MAG en TIG lassen. Ook BMBE lassen komt nog wel voor. Ook voor het bedienen van lasrobots en voor het werken met OP lasinstallaties worden opleidingen en certificaten geboden. Zo hopen bedrijven ook voor de komende jaren over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken. Bedrijven bieden ook wel complete BBL opleidingen in het constructiebankwerken lassen aan om ook minder ervaren metaalpersoneel van een degelijke mbo opleiding in de lastechniek te voorzien.