UWV: 166 beroepen met tekort aan personeel in 2023

Er is in Nederland sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt. Volgens een analyse van het het UWV zijn er op dit moment voor 166 beroepen in Nederland te weinig beschikbare gekwalificeerde werkzoekenden te vinden. Volgens de analyse van uitkeringsinstantie UWV is voor 70 procent van de beroepen waar een tekort aan mensen is wel personeel te vinden alleen moet men daarvoor kijken naar het buitenland.

De uitkeringsinstantie raad bedrijven die verkopers zoeken voor de detailhandel aan om te kijken naar landen zoals België, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Portugal, Zweden, Cyprus, Hongarije, Luxemburg en Slowakije. In die landen is een overschot aan werknemers in de detailhandel. Natuurlijk zouden mensen in deze groepen wel in veel gevallen de Nederlandse taal moeten beheersen om in Nederland in een winkel te kunnen staan.

Voor de bouw is het vaak makkelijker om buitenlandse krachten in te zetten. Zo kunnen bedrijven die mensen in functies op de bouw zoeken eventueel werven in landen zoals Denemarken, Griekenland, Duitsland, Letland, Noorwegen, Zweden en Slowakije. Volgens het UWV zijn er met name in deze landen veel mensen te vinden die in het verleden in de bouw hebben gewerkt maar momenteel werkloos zijn.