Vakbond FNV wil dat payrollen onmogelijk wordt gemaakt vanaf 2018

Vandaag werd duidelijk dat de rechtbank wil dat payrollbedrijven de cao voor uitzendbureaus volgen. Dat is goed nieuws volgens de vakbond FNV. De uitspraak van de rechter betekent dat payrollwerknemers mogelijk betere arbeidsvoorwaarden krijgen dan tot op heden het geval was. Payrollbedrijven hanteerden tot voor kort een eigen cao waarin dikwijls minder gunstige arbeidsvoorwaarden waren opgenomen dan de arbeidsvoorwaarden die zijn vastlegt in de cao voor uitzendkrachten. Daardoor hebben sommige payrolkrachten slechts 20 vakantiedagen in plaats van 25 vakantiedagen zoals is vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten.

Rechtszaak over payroll-cao
Een groot deel van de payrollwerknemers in Nederland wordt al beloond via de cao voor de uitzendbranche beloond aldus de vakbond FNV. Deze vakbond was als ‘derde partij’ bij de rechtszaak betrokken. De rechtszaak werd aangespannen door payrollbedrijven Tentoo en DPA. Deze bedrijven hadden de wens om hun eigen cao te hanteren voor hun payrollorganisaties in plaats van de cao voor de uitzendbranche. De rechter heeft nu echter geoordeeld dat de payrollbedrijven in de toekomst geen eigen cao meer mogen volgen. De cao voor de uitzendbranche is daardoor ook algemeen verbindend voor de payrollbedrijven. Dat was een tegenvaller voor de payrollbedrijven die de rechtszaak hadden aangespannen. Payrollbedrijf was na de uitspraak niet bereikbaar voor commentaar. Ook bij detacheerder DPA was er niemand die direct inhoudelijk wilde reageren. De FNV was echter wel bereikbaar voor een reactie.

Einde maken aan payrollen
De vakbond FNV wil de payrollsector het liefst uit Nederland laten verdwijnen. In Nederland is het payrollen een onderdeel van de arbeidsbemiddeling van uitzendbureaus maar er zijn ook complete organisaties die voor hun inkomsten volledig afhankelijk zijn van het plaatsen van payrollers bij inleners. Payrollconstructies zijn volgens de FNV in andere EU-landen niet aanwezig. Deze constructies bestaan niet in andere EU landen aldus FNV-bestuurder Erik Pentenga. Hij wil dat het payrollen ook in Nederland “helemaal onmogelijk wordt gemaakt”.