Vakbond Duitsland wil grote acties in Duitse metaalindustrie en elektro-industrie

In Duitsland worden de komende tijd stakingsacties in de Duitse metaal- en elektro-industrie gehouden als het aan de Duitse vakbond IG Metall ligt. Deze vakbond wil komende week de Duitse werkgevers in de metaal onder druk zetten doormiddel stakingen. Op die manier hoopt de vakbond een doorbraak te forceren in de loononderhandelingen. Er is een overleg gepland voor aanstaande donderdag. De werkgevers en werknemersorganisaties proberen dan met elkaar om tafel een oplossing te bedenken. Een grote kans van slagen is er niet. De partijen hebben zichzelf in hun standpunten verhard. Dit heeft er voor gezorgd dat een oplossing ver weg lijkt.

Vrijdag om middernacht wordt gestart met staken. Dan moeten nachtploegen van de bedrijven in Beieren en Noordrijn-Westfalen hun werkzaamheden staken. Er worden dan zogenoemde waarschuwingsstakingen gehouden. Het personeel in de metaalbedrijven gaat eerst in de nachtdienst het werk neerleggen. Het is mogelijk dat de stakingen worden uitgebreid als de werkgevers niet aan de eisen van de vakbond tegemoet komen.

De vakbond eist 5 procent loonsverhoging voor de werknemers in de metaal. De werkgevers bieden echterbniet meer dan 0,9 procent loonsverhoging. Een aanbod van de werkgevers om eenmalig 0,3 procent extra loon uit te keren werd door de vakbond als “provocatie” beschouwd en daardoor resoluut van de hand gewezen. De werkgevers ondersteunen hun aanbod met de argumentatie wijzen dat de lonen in de metaalsector in de afgelopen jaren meer zijn gestegen dan de toename van de inflatie. Bovendien is de productiviteit in de metaalsector nauwelijks toegenomen volgens de werkgevers in de metaalbranche.

Reactie van Technisch Werken

In Nederland werd in 2015 hard onderhandeld over een nieuwe cao voor de kleinmetaal ( metalektro). Er werden verschillende stakingen gehouden maar uiteindelijk kwamen werknemers en werkgevers nader tot elkaar en werd er toch een akkoord gesloten. Voor de grootmetaal cao was de weg nog langer. Deze cao onderhandelingen werden pas in 2016 succesvol beëindigd.  In 2016 ontstond de nieuwe cao voor de grootmetaal. Het gaat iets beter met de staalbedrijven in Europa al is er nog geen sprake van vreugde.  Wereldwijd staan de staalprijzen onder druk en China dreigt met haar dumpprijzen voor staal de Europese bedrijven in de staalindustrie kapot te concurreren.