Vaccinmakers Pfizer en Moderna gaan voor winstmaximalisatie in 2021

De vaccinproducenten Pfizer en Moderna hebben in 2021 de prijzen voor de coronavaccins verhoogd. Dit bericht werd afgelopen zondag bekend gemaakt door de zakenkrant Financial Times. Het is duidelijk dat de farmaceuten hun machtspositie gebruiken om hun winst te maximaliseren. Een aantal maanden geleden is de prijs van een Pfizer-vaccin van 15,50 naar 19,50 euro gestegen. De prijs van het Moderna-vaccin is verhoogd van 19 tot 21,50 euro. Financial Times heeft dit bericht in de media bekend gemaakt nadat de zakenkracht de contracten had ingezien.

Prijzen vaccins omhoog omdat ze effect hebben

Farmaceuten beweren dat ze de prijzen omhoog brengen omdat de vaccins werken. Deze motivatie voor de prijsverhoging is opvallend. Het betekend namelijk ook dat eerder nog niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat de vaccins een goed effect hadden. Veel mensen hebben dus een vaccin gekregen zonder dat precies kon worden aangegeven wat het effect zou zijn. Nu er toch een bepaalde mate van effect is geconstateerd (exact is nog niet duidelijk hoe sterk het vaccin een persoon tegen corona beschermd) gaan de farmaceuten de prijzen verhogen. Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam geeft als reactie op de prijsverhoging het volgende aan: “Deze actie is niet anders te verklaren dan als winstmaximalisatie”.

Vaccins blijven produceren en winst realiseren

De bevolking die is ingeënt tegen het coronavirus zal echter regelmatig een nieuwe prik moeten halen. Uit een onderzoek van het University College Londen (UCL) is naar voren gekomen dat de bescherming die de vaccins bieden tegen het coronavirus al na 6 weken afneemt en na 10 weken is gehalveerd. Dat betekent dat mensen vaker een coronaprik moeten halen en dat de overheid daar bovendien meer voor moet betalen. De farmaceuten zullen dus veel vaccins blijven produceren en hebben daardoor de ontwikkelkosten van de vaccins al terugverdiend. Om die reden is een verhoging van de prijs van vaccins alleen maar uit ordinaire winstmaximalisatie en niet vanuit het dekken van kosten of andere redenen. De farmaceuten blijken de grote winnaar in de coronacrisis. Deze vervelende crisis kent dus niet alleen maar verliezers.