Wat is een rolbrug of bovenloopkraan?

Een rolbrug of een bovenloopkraan is een hijsbalk die op grote wielen voortbewogen kan worden op een grote stellage bovenin een loods of andere grote constructie. Over het algemeen treft men bovenloopkranen aan in productiehallen, werkplaatsen en fabriekshalen. De bovenloopkraan bestaat uit loopwielen die elektrisch worden aangedreven en zich verplaatsen rondom een H-balk. Aan deze loopwielen is een katrol bevestigd waarmee een ketting naar boven en naar beneden kan worden gebracht.

De hijsbalk van een bovenloopkraan of hijsbrug

De H-balk wordt ook wel hijsbalk genoemd omdat de bovenloopkraan aan deze H-balk is bevestigd. De hijsbalk kan zelf ook worden bewogen van voor naar achteren over een grote draagconstructie van zijliggers waarover de hijsbalk eveneens met wielen kan worden bewogen. De bovenloopkraan die ook wel rolbrug wordt genoemd kan door personeel op de vloer worden bediend. Het is echter ook mogelijk dat er een cabine is geplaatst waaruit de bovenloopkraan kan worden bediend. Er zijn verschillende soorten bovenloopkranen. De verschillen zitten in de afmeting of het aantal liggers (1 of 2 hijsbalken). Daarnaast verschillen de bovenloopkranen in de hoeveelheid gewicht die ze kunnen dragen.

Veilig hijsen

Het werken met een bovenloopkraan is niet zonder risico’s. Er worden vaak zware lasten over verschillende hoogtes verplaatst. Het verplaatsen van lasten moet veilig gebeuren. Daarvoor dient men echter voldoende geïnstrueerd te zijn. Personeel dat werkt een bovenloopkraan moet goed weten welke veiligheidsmaatregelen aan de orde komen als men met deze kranen lasten verplaatst. Daarvoor zijn specifieke certificaten ontwikkeld zoals het certificaat veilig hijsen met bovenloopkranen. Het is van groot belang dat men veilig de lasten verplaatst dus niet boven de hoofden van personeel. Ook dient men gekeurd hijsgereedschap te gebruiken. Dit zijn slechts een paar belangrijke voorbeelden van veiligheidsmaatregelen die men in acht moet nemen.