Technisch uitzendbureau april 2017

Technische uitzendbureaus hebben in de maand april 2017 verschillende uitdagingen in het uitzendwezen. De belangrijkste uitdaging die deze intermediairs hebben is het vinden van geschikt personeel voor de vele technische vacatures die open staan. Het ontvangen van technische vacatures is daarentegen helemaal niet moeilijk. Tijdens de economische crisis hebben veel uitzendbureaus bedrijven moeten benaderen voor technische vacatures waar ze hun uitzendkrachten voor konden bemiddelen. Tegenwoordig is de situatie omgekeerd veel technische bedrijven zetten hun vacatures uit bij specialistische uitzendbureaus in de hoop dat deze bureaus geschikt tijdelijk personeel kunnen vinden. Veel bedrijven kiezen er echter ook voor om hun vacatures rechtstreeks op hun eigen website te plaatsen of op één van de vele joboards of vacaturebanken die op internet staan.

Uitzendkrachten behouden
Naast het vinden van geschikt personeel voor de vacatures merken technische uitzendbureaus ook dat er een andere uitdagingen ontstaan. Een belangrijke uitdaging is bijvoorbeeld het behoud van eigen personeel. Daarbij is zowel het behoud van intern personeel, dit zijn de consultants en intercedenten, een uitdaging maar ook het behoud van extern personeel zoals uitzendkrachten en gedetacheerden. Er komt namelijk meer werk los op de technische arbeidsmarkt en dat zorgt er voor dat technisch personeel en dus ook technische uitzendkrachten meer keuze hebben. Er zijn meer vacatures waaruit technische personeel kan kiezen.

De uitzendkracht centraal
Uitzendbureaus en hun opdrachtgevers moeten in 2017 nog meer hun best doen om uitzendkrachten tevreden te stellen en te behouden. Dat is niet eenvoudig maar uitzendbureaus die in de economische crisistijd klaar stonden voor hun uitzendkrachten kunnen vaak rekenen op een loyaal bestand aan flexkrachten. Nu de economie weer aantrekt blijken veel uitzendbureaus er alles aan te doen om uitzendkrachten te interesseren voor de vacatures die ze nu open hebben staan. Verscheidene van die uitzendbureaus waren heel wat minder actief bezig voor uitzendkrachten toen het slecht ging met de economie. Veel uitzendkrachten zijn dit niet vergeten. Ook nu blijkt dat een goed en degelijk netwerk van uitzendkrachten van groot belang is voor uitzendbureaus ook voor uitzendbureaus in de techniek. Een technisch uitzendbureau met een goed netwerk van techneuten is klaar om ook de komende maanden in 2017 haar klanten te bedienen van geschikt technisch personeel.

Overname van uitzendkrachten door klanten
Wanneer een technisch uitzendbureau echter haar werk goed heeft gedaan kan het uitzendbureau ook de gevolgen ondervinden van haar eigen succes. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de klant, of inlener zo tevreden is over de uitzendkracht dat deze besluit om deze uitzendkracht zelf in dienst te nemen. Nu de economie weer aantrekt zijn klanten daarnaast hoopvoller over hun toekomst en de orders die ze van hun opdrachtgevers ontvangen. De flexibele schil kan soms wat dunner van de organisaties om meer ruimte te maken voor een dikke kern van vaste contractanten of krachten met een tijdelijk contract.

Met name specialistische technische bedrijven kiezen er vaak voor om technische vakkrachten rechtstreeks een contract aan te bieden als blijkt dat de technische uitzendkrachten over de gewenste vaardigheden beschikken. Zo worden technische bedrijven indirect ook de concurrenten van uitzendbureaus in de techniek. Veel uitzendondernemingen maken daarom afspraken met hun klanten over de overnametermijn van hun kandidaten. Soms mogen kandidaten na een gewerkt half jaar al worden overgenomen maar verschillende uitzendbureaus in de techniek proberen die termijn al op te rekken omdat ze anders binnen zes of zeven maanden hun technische vakkrachten kwijt raken aan hun opdrachtgevers.