Technisch uitzendbureau merkt herstel technische arbeidsmarkt in 2017

Uitzendbureaus in de techniek merken dat de arbeidsmarkt voor technisch personeel aan het herstellen is. In 2016 was er al duidelijk een herstel merkbaar op de arbeidsmarkt. Met name de bouwsector wist in dat jaar te profiteren van de ontwikkelingen in de woningbouw. De vraag naar nieuwbouwwoningen en naar utiliteitscomplexen zorgde voor een kettingreactie. Aannemers en onderaannemers kregen het drukker en er werden meer timmermannen, metselaars en andere bouwvakkers gevraagd. Ook elektromonteurs en installatiemonteurs konden een breed vacatureaanbod tegemoet zien. Dat zorgde er voor dat ook technische uitzendbureaus het drukker hebben gekregen in 2016.

Uitzendbureaus in 2016
De uitzendbureaus in de techniek kregen steeds meer vacatures binnen voor technisch personeel. Voor veel uitzendbureaus in de techniek was 2016 een goed jaar waarin veel uitzenduren werden gedraaid en een behoorlijke omzet werd geboekt. De marge viel echter voor veel uitzendbureaus tegen. Door de aantrekkende economie werden wel veel vacatures geplaatst door opdrachtgevers in de techniek maar het herstel van de economie was nog maar jong. Dat zorgde er voor dat veel prijzen nog onder druk stonden in 2016. Het gevolg was dat ook de tarieven voor uitzendkrachten nog onder druk kwamen te staan.

VCU uitzendbureaus
In 2017 lijkt het herstel verder door te zetten en merken bovendien meerdere sectoren in de techniek een herstel. Veel uitzendbureaus in de techniek die VCU gecertificeerd zijn merken dat de vraag naar VCA gecertificeerde uitzendkrachten toeneemt. In sommige sectoren worden zelfs vacatures geplaatst waarbij een technische achtergrond en het bezit van een geldig VCA de belangrijkste eisen zijn. Zelfs dan blijkt het voor technische uitzendbureaus, waaronder VCU uitzendbureaus, moeilijk om in de aanvragen te voorzien. Technisch personeel wordt steeds schaarser.

Opleidingen voor uitzendkrachten
Nu blijkt dat tijdens de economische crisis meer geïnvesteerd had moeten worden in nieuwe arbeidskrachten voor technische branches. VCU uitzendbureaus in Nederland lijken nu de rol van opleider op zich te nemen. Ze certificeren hun uitzendkrachten door ze VCA certificaten te laten behalen. Ook heftruckcertificaten, hoogwerker certificaten en NEN certificaten zoals NEN3140 en NEN1010 worden steeds vaker aangeboden door VCU uitzendbureaus en andere technische uitzendbureaus. Alles wordt in het werk gezet om uitzendkrachten de mogelijkheid te bieden om zo breed mogelijk ingezet te worden in de techniek en bouw.