Nederlandse industrie afhankelijk van export in 2015

De Nederlandse industrie was in 2015 voor een groot deel afhankelijk van de omzet die werd behaald uit de export. In totaal werd uit de export ongeveer 70 procent van de omzet van de industrie gehaald. Dit percentage is zeer hoog. In feite is duidt dit percentage aan dat de industrie in Nederland in 2015 het sterkste afhankelijk was van de export in de afgelopen twintig jaar.

Het bericht werd woensdag 19 april 2017 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoeksbureau heeft grondig onderzoek uitgevoerd voordat de cijfers bekend werden gemaakt. Uit deze cijfers komt daarnaast naar voren dat de exportafhankelijkheid van de Nederlandse industrie in de afgelopen twintig jaar geleidelijk aan het toenemen is. Ade enige uitzondering hierop is 2009 toen werd tijdens de economische crisis even een daling ingezet.

In 2015 voegde de industriesector ruim 71 miljard euro aan waarde toe aan de Nederlandse economie. In totaal was ongeveer 50 miljard euro te danken aan de export. In 2015 waren er ongeveer zevenhonderdduizend mensen werkzaam in de industrie. Van deze groep werknemers hadden ongeveer  426.000 werknemers een baan met betrekking op de export.