Tata Motors heeft waardedaling Britse pond gemerkt eind 2016

Het bedrijf Tata Motors heeft in de laatste drie maanden van 2016 haar winst zien dalen. Tata Motors is een Indiase autofabrikant die door de waardedaling van de pond vooral de belangstelling voor haar luxemerken zag afnemen. De belangstelling voor auto’s van het merk Jaguar Land Rover nam af onder het publiek. In deze zogenaamde luxedivisie was ook sprake van een dalende marge. Doordat de Britse pond in waarde was gedaald leverde het Engelse dochterbedrijf ook een kleinere bijdrage aan de totale omzet van het Indiase concern.

De totale verkopen van Jaguar Land Rover kwamen uit op 6,5 miljard pond. Dit bedrag is omgerekend 7,6 miljard euro. Hierdoor is er nog wel sprake van een groei van 13 procent op jaarbasis. Als men het bedrag echter om gaat rekenen in Indiase roepies ziet men echter wel een afname. Daarnaast viel ook de operationele winst van het bedrijf terug met meer dan vijfentwintig procent. De operationele winst kwam daardoor uit op 611 miljoen pond. Deze daling heeft onder andere te maken met de afnemende populariteit van de Land Rover Discovery.

Het bedrijf Tata Motors had haar totale opbrengsten in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar zien dalen met ruim 4 procent. De totale opbrengsten komen daardoor uit op omgerekend zo’n 9,5 miljard euro. Dit is 675 miljard Indiase roepie. In totaal daalde de nettowinst met meer dan 96 procent en kwam daardoor uit op bijna 16 miljoen euro. Hierdoor was de winst bij Jaguar Land Rover nog net hoog genoeg om de verliezen van het eigen merk te compenseren.

Tata Steel
Tata Motors is een zusteronderneming van Tata Steel. Onder Tata Steel valt ook het vroegere Hoogovens in IJmuiden. Binnen het moederconcern Tata Group is in de top nogal wat onrust. Er heerst momenteel een ruzie in het bestuur. Deze ruzie liep zo hoog op dat topman Cyrus Mistry ging opstappen. Deze man werd verantwoordelijk gehouden voor de slechte financiële resultaten van het bedrijf. Na het vertrek Cyrus Mistry nam oud-topman Rata Tata de positie weer over.