Stijgende vraag naar staal gunstig voor Tata Steel eind 2017

Tata Steel is de Indiase eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden. Het bedrijf is nog steeds actief in de staalproductie en heeft onlangs nog geïnvesteerd in Nederland in de bouw van een grote overslaghaven voor staalschroot. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal geprofiteerd van herstel van de staalprijzen. Ook is er sprake van een hogere staalproductie. Door deze gunstige ontwikkelingen heeft het staalconcern voor het eerst in de afgelopen vijf kwartalen een winst kunnen noteren.

Derde kwartaal is winst

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar behaalde Tata Steel een winst van 2,3 miljard roepie, dit is omgerekend 32 miljoen euro. Dit is een enorm verschil met een jaar geleden toen het bedrijf nog een nettoverlies had geleden van in totaal 382 miljoen euro. Naast de winst nam ook de omzet van Tata Steel toe. De omzet steeg naar omgerekend 3,6 miljard euro.

Europese staalmarkt

In Europa toonden de resultaten van Tata Steel een verbetering. Dit kwam door de stijgende vraag naar staal. Vooral in de bouw en in de autotechniek nam de vraag naar staal toe. De waardedaling van het Britse pond zorgde ook voor voordeel van Tata Steel. In totaal leverde dit het bedrijf  13 procent meer verkoop op volgens de topman Hans Fischer. De heer Fischer is de topman van de Europese tak van het staalconcern Tata Steel. De kosten van grondstoffen en energie namen echter wel toe. Dat zorgde er voor dat er minder winst overbleef.

Overaanbod van staal wereldwijd

De positieve resultaten zorgen er niet voor dat Tata Steel rustig kan blijven doorgaan op de staalmarkt. Er is namelijk nog steeds sprake van wereldwijde concurrentie in de staalproductie. Met name China zorgt voor een grote bedreiging van de Europese staalmarkt. In China liggen de productiekosten voor staal lager dan in Europa waardoor Chinees staal goedkoper is voor Europese staalverwerkende bedrijven. Volgens Fischer moet Tata Steel daarom blijven zoeken naar effectieve manieren om de concurrentiekracht van haar Europese fabrieken te verbeteren in de wereld.

Wereldwijd is er in 2017 nog altijd sprake van overcapaciteit in de staalproductie Dit houdt in dat de vraag naar staal sstructureel achterblijft op het aanbod van staal. Het afgelopen sprak men nog over een mogelijke samenvoeging van Tata Steel met het Duitse ThyssenKrupp. Het is nog onduidelijk of dit doorgaat. Binnen Tata Steel zijn in de top vsn het bestuur veranderingen geweest waardoor de samenvoeging in eeerste instantie van de baan lijkt.