Britse overheid denkt na over belang Tata Steel UK in 2016

De Britse overheid heeft gehoord dat het niet goed gaat met Tata Steel UK. Er verdwijnen zeer waarschijnlijk banen bij deze Britse afdeling van Tata Steel.  In maart werd namelijk bekend gemaakt dat het Indiase staalbedrijf zich mogelijk wil terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk. Dit zou een gevolg zijn van de tegenvallende resultaten van de Britse activiteiten van het bedrijf. De faciliteiten van het Britse Tata Steel UK kunnen nauwelijks op tegen de sterke concurrentie vanuit andere staal producerende landen zoals China. Dit zorgt voor tegenvallende resultanten van Tata Steel Uk en bovendien komt het voortbestaan van het bedrijf in gevaar.

Door deze onrust over de toekomst van de zogenoemde Britse activiteiten van het internationale Tata Steel denkt de overheid van Groot Brittannië na over mogelijke oplossingen die er voor kunnen zorgen dat een deel van het personeelsbestand of het gehele personeelsbestand van het staalbedrijf behouden kan worden. De Britse overheid is op dit moment in overweging om een belang in het staalbedrijf te nemen. Dit belang is maximaal 25 procent van Tata Steel in UK. De bereidheid van de Britse overheid om een belang te nemen in het staalbedrijf moet er voor zorgen dat de verkoop van de Britse activiteiten wordt ondersteund.

Tata Steel UK wordt wel verkocht als het aan de Indiase eigenaren ligt. Door het aanbod van de Britse overheid om een belang te nemen in het staalbedrijf hoop de overheid van eventuele kopers garanties te ontvangen over de toekomst van het staalbedrijf voor de lange termijn. Volgens een woordvoerder van de Britse premier David Cameron is de overheid niet van plan om een bepaalde invloed uit te oefenen in het staalbedrijf. Daarnaast zijn er nog geen details vrijgegeven door de Britse overheid over de mogelijke rol die de overheid in dit proces wil uitvoeren. Volgens de woordvoerder is het mogelijk dat er schulden worden afgekocht of dat er aandelen worden overgenomen.

De Britse overheid wil er alles aan doen om de staalindustrie voor het Verenigd Koninkrijk te behouden. Bij Tata Steel UK zijn in totaal bijna vijftienduizend werknemers werkzaam op diverse productielocaties in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de Britse overheid er alles aan doet om de staalproductie te behouden is Tata Steel druk op zoek naar kopers voor de Britse locaties.

Reactie van Technisch Werken
De staalproductie staat wereldwijd onder druk. Aan het begin van 2016 werd al duidelijk dat de Europese staalbedrijven bang zijn voor de dumpprijzen van de Chinese staalproducenten. In China worden nog veel bedrijven met staatssteun overeind gehouden en kan tegen een zeer lage kostprijs staal geproduceerd worden. In Europa en dus ook in Engeland liggen de prijzen veel hoger. De lonen zijn hoger maar ook de kosten van de grond liggen beduidend hoger dan in China. Als men daarbij de strenge richtlijnen met betrekking tot milieu en veiligheid optelt wordt het wel erg lastig concurreren met landen zoals China.