Russische olieproductie haalde maandrecord december 2015

De Russische olieproductie nam aan het einde van 2015 niet af, integendeel Rusland behaalde in december nog een record. Het nieuwe maandrecord voor de olieproductie is het hoogste sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991. Het Russische energieministerie maakte de gegevens over de olieproductie bekend.

De vorige recordmaand voor de olieproductie was de maand november 2015. Ten opzichte van deze maand steeg de olieproductie met 0,4 procent. Dit komt neer om 10,82 miljoen vaten olie per dsg. In heel 2015 nam de olieproductie ook toe ten opzichtr van 2014. In totaal was het verschil 1,4 procent. De jaarproductie van de Russische olie kwam daardoor op 534 miljoen ton. Dit komt neer op een gemiddelde van 10,73 vaten olie per dag.

Ook de Russische olie-export nam toe in 2015. Valgens het Russische ministerie steeg de Russische export to 5,25 miljoen vaten per dag. Voor Rusland is de export van olie belangrijk. Het land is voor 40 procent afhankelijk van inkomsten uit de olie. De dalende olieprijzen hebben een groot gat geslagen in het budget van Rusland. Het land gaat bekijken hoe dit gat gedicht gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld door meer belastingen te heffen bij de olie industrie.

Reactie Technisch Werken

De OPEC en Rusland blijven net als andere olieproducerende land maar olie uit de aardbodem omhoog pompen. De olieprijzen dalen bijna net zo hard als de olieproductie stijgt. Dit zal toch consequenties moeten hebben. Saoedi Arabië heeft de gevolgen ook al gemerkt. Het land had in 2015 een historisch begrotingstekort.  Ook landen zoals Rusland zullen straks flink moeten gaan rekenen.