Iran is toch niet bereid om olieproductie te bevriezen in 2016

Iran blijkt toch niet bereid te zijn olieproductie te bevriezen op het huidige niveau. Eerder leek het land wel positief te zijn over het maken van een afspraak over een bevriezing van de olieproductie maar die positieve houding is nu weer verdwenen. Iran doet namelijk ook niet mee aan de gesprekken tussen grote olieproducenten in Algerije deze week. Dit maakte Iraanse olieminister Bijan Zanganeh dinsdag 27 september 2016 bekend aan het persbureau Bloomberg.

Volgens de olieminister van Iran zal het land de olieproductie gaan verhogen van het huidige niveau van 3,6 miljoen vaten naar 4 miljoen vaten per dag. Doordat de internationale sancties tegen Iran zijn weggevallen probeert het land haar positie op de oliemarkt weer in te nemen. Dit kan door haar olieproductie op te voeren. Daardoor neemt het marktaandeel van het land op de oliemarkt toe.

Saudi-Arabië maakte eerder bekend dat ze haar olieproductie zou willen bevriezen als Iran datzelfde zou willen doen. Door deze houding leek het er even op dat er een akkoord zou komen over de bevriezing van de olieproductie. De olieprijs ging door het gerucht omhoog. Maar bij het informele overleg van oliekartel OPEC aanstaande woensdag is Iran niet aanwezig. Rusland neemt echter wel deel aan het overleg. Rusland, Saudi-Arabië maar ook Venezuela hebben veel last van de lage olieprijzen. Olie vormt voor deze landen een zeer belangrijk exportproduct.  Als er minder olie wordt geëxporteerd door deze landen neemt ook de hoogte van hun inkomsten af. De OPEC en Rusland gaan in Algiers alsnog kijken naar een oplossing voor dit probleem.