Rusland heeft olieproductie verlaagd in maart 2017

Rusland heeft haar olieproductie in de maand maart 2017 verlaagd. De verlaging van de olieproductie is in lijn met de afspraak die het land heeft gemaakt met het oliekartel OPEC. De leden van de OPEC hebben de productie van olie verlaagd om doormiddel van minder olie te produceren de prijzen op de oliemarkt te stutten. Verschillende leden zijn echter niet blij met de verlaging van de olieproductie. Rusland is echter geen lid van de OPEC maar is één van de grootste olieproducerende landen ter wereld. Daarom is ook Rusland gebaat bij een goede olieprijs. Zolang landen echter veel olie blijven produceren zal de olieprijs alleen maar dalen. Rusland blijkt echter gehoor te geven aan de afspraak met de OPEC. Dat blijkt uit cijfers die het Russische energieministerie zondag 2 april 2017 heeft gepubliceerd.

In de maand maart was de Russische olieproductie in totaal  11,05 miljoen vaten per dag. Dit is een daling in de olieproductie van 1,6 procent ten opzichte van de maand oktober toen Rusland ongeveer 11,23 miljoen vaten olie per dag opgepompte. De maand oktober was een recordmaand voor Rusland. In die maand produceerde Rusland het meeste olie sinds de val van de Sovjet-Unie.

Begin 2017 heeft de OPEC samen met niet-leden die wel veel olie produceren zoals Rusland de productie verlaagd. Het doel hiervan is om de lage olieprijzen op te krikken. De huidige afspraak loopt tot en met de juni 2017. Het is nog onduidelijk of de verlaging van de olieproductie wordt verlengd. Er zijn verschillende stemmen binnen de OPEC die er voor pleiten om de productieverlaging te verlengen. Er zijn echter ook landen die juist de productie van olie weer willen verhogen om marktaandeel te winnen.