Zaterdagavond 2 januari 2016 Belgische kernreactor Doel 2 stilgelegd

De Belgische kernreactors waren aan het einde van 2015 nog volop in het nieuws vanwege technische gebreken. Het jaar 2016 is nog maar 2 dagen jong en kernreactor Doel 1 is zaterdavond automatisch uitgeschakeld. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het stilleggen van de kerncentrale.

Er is volgens een woordvoerder van de kerncentrale geen reden voor paniek. Er heerst volgens de woordvoerder geen gevaar voor het personeel van de kerncentrale nog voor de mensen in de omgeving van de centrale. Doel 1 is in de laatste week van 2015 op woensdag weer aangezet. De kerncentrale werd weer op het elektriciteitsnet aangesloten maar dat was dus van korte duur.

De Belgische kerncentrales Doel 1 en Doel 2 zijn gebouwd in 1975 en liggen op ongeveer twee kilometer afstand van de Nederlandse grens. Eerder had de Belgische regering besloten dat de kerncentrales gesloten zouden worden. De kerncentrales zijn al zo’n 40 jaar in gebruik. Toch is men van gedachten veranderd en wil de Belgische regering de kerncentrales tot 2025 in gebruik houden.  Doel 2 werd op 24 december 2015 weer opnieuw opgestart.

Reactie van Technisch Werken

De Belgische kernreactors hebben regelmatig technische problemen zoals storingen. Eerder was er een waterleiding voor heet water lek. Verder werden ook scheurtjes aangetroffen in een kerncentrale.  Vanuit Duitsland reageert men bezorgd.  Ook Nederland zou bezorgd moeten zijn over de staat van onderhoud van de veertig jaar oude kerncentrales. Kunnen deze kerncentrales nog wel tien jaar mee als ze nauwelijks een week gebruikt kunnen worden zonder storing?