Olieproductie Rusland in maart 2016 opnieuw op recordniveau

In maart 2016 is de olieproductie in Rusland is opnieuw naar recordniveau gestegen. Rusland was kort geleden nog in overleg met OPEC-lid Saoedi Arabië over het beperken van de olieproductie tot een bepaald maximum. Inmiddel lijkt de olieproductie in Rusland echter alleen maar toe te nemen. In maart 2016 werden per dag gemiddeld 10,912 miljoen vaten olie geproduceerd.

Door deze productiecijfers wordt duidelijk dat de olieproductie van Rusland in maart net iets hoger lag dan januari 2016. In die maand werd het vorige record gevestigd door Rusland. De cijfers over de Russische olieproductie werden bekend gemaakt door persbureau Bloomberg afgelopen zaterdag. Het persbureau baseerde zich hierbij op cijfers van het energieministerie. In januari 2016 werden er volgens het persbureau nog 10,910 miljoen vaten olie geproduceerd in Rusland.

De olieproductie in Rusland is enorm.  Vanaf de val van de Sovjet-Unie in 1991 is er niet zoveel olie uit de bodem gehaald in Rusland. Inmiddels zijn er meerdere olieproducerende landen sinds enkele maanden met elkaar in overleg om de olieproductie te beperken. Met het beperken van de olieproductie trachyen ze het overschot aan olie op de markt te beperken en zo de olieprijs te verhogen. In februari 2016 werd er overleg gevoerd tussen Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar. Deze landen stelden voor om een productieplafond in te stellen voor de olieproductie, dit zou een maximale hoeveelheid zijn die elk land mag produceren. In de praktijk heeft dit voorstel nog weinig effect gehad.

Reactie van Technisch Werken

De olieproductie blijft toenemen in Rusland. Ondanks dat is Rusland een land dat juist enorm veel te lijden heeft gehad van de lage olieprijs. Doordat de prijs van olie is gedaald ziet Rusland de waarde van een belangrijk exportproduct dalen. Als de prijs nog verder gaat dalen in de toekomst wordt het voor Rusland alleen maar moeilijker om zichzelf staande te houden in de wereldeconomie. Ook Rusland is dus gebaat bij een hogere olieprijs en dus een lagere olieproductie. Op dit moment lijkt het land echter een tegenoverstelde koers te hanteren.