Russische olieproductie bijna op recordhoogte in november 2016

In Rusland is de olieproductie in november 2016 op het hoogste niveau sinds jaren terecht gekomen. Het productieniveau was bijna op het hoogste niveau sinds de val van de Sovjetunie. De Russische energieministerie gaf aan dat de productie van Rusland in november gemiddeld ongeveer 11,2 miljoen vaten per dag was. Dit productiepercentage is net iets lager dan het recordniveau dat in oktober werd behaald.

Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd tussen de leden van de OPEC en andere olieproducerende landen. Doelstelling is om de olieproductie wereldwijd te gaan verlagen om zodoende de olieprijs te laten stijgen. Ook Rusland gaat de olieproductie verlagen. Het grootste olieproducerende land ter wereld heeft besloten om de olieproductie met 300.000 vaten per dag te gaan verlagen. Dit besluit volgde nadat het akkoord van oliekartel OPEC al was gesloten.

Rusland en Saudi-Arabië behoren tot de grootste olieproducenten ter wereld. Deze landen produceren veel olie en hebben daardoor ook te maken met de effecten van een lage olieprijs. Als de olieprijs namelijk laag is dan zien deze landen hun inkomsten aanzienlijk dalen. Door meer olie te produceren hopen ze meer marktaandeel te bemachtigen maar dat heeft meteen een effect op de prijs. Daarom besluiten nu verschillende olieproducerende landen gezamenlijk om de productie te verlagen. De Russische olieminister Alexander Novak heeft ook aangegeven dat vanaf januari 2016 de olieproductie van Rusland zal worden verlaagd. Dit proces zal echter geleidelijk verlopen.