In 2015 is er behoorlijk wat minder gas uit de Nederlandse aardbodem gehaald dan de jaren daarvoor. Er werd in 2015 in totaal 51 miljard kubieke meter aardgas gewonnen in Nederland. Dit aantal kubieke meters is ongeveer vijfentwintig procent lager dan in 2014. Verhoudingsgewijs worden er nog veel kubieke meters gas uit de gasvelden van Groningen gehaald. Van de 51 miljard kubieke meter gas die in 2015 werd gewonnen uit de Nederlandse bodem was ongeveer 29 miljard kuub afkomstig uit het Groningse gasveld.
Dat is meer dan 56 procent van de totale gasproductie. In Groningen is echter een productieplafond ingesteld vanaf 2014. Dit productieplafond moet er voor zorgen dat er niet te veel aardgas uit de Groningse bodem wordt gehaald zodat de aardbodem daar niet verder gaat verzakken en er minder aardbevingen ontstaan. Doordat er minder aardgas uit de Nederlandse aardbodem wordt gehaald heeft Nederland een te kort aan aardgas voor het verbruik van aardgas binnen de landsgrenzen. Dit te kort wordt gecompenseerd door een hogere invoer van aardgas uit landen zoals Noorwegen en Rusland. Dit werd dinsdag 19 april 2016 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2015 werd in totaal 36 miljard kubieke meter aardgas geïmporteerd uit andere landen. De import van aardgas uit Groningen is 50 procent toegenomen in de periode van 2010 en 2015. In die periode is de invoer van aardgas uit Rusland zelfs verdubbeld. De invoer van aardgas uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken is juist beperkt tussen 2010 en 2015. Het aardgasverbruik is in 2015 ongeveer gelijk gebleven aan het verbruik van 2014. Dit verbruik kwam uit op 38 miljard kubieke meter.
Liquified natural gas (LNG)
LNG staat voor liquified natural gas. Dit is aardgas dat in vloeibare toestand is gebracht. Ook voor LNG nam de invoer toe voor Nederland. In 2015 werd de invoer van LNG verdubbeld tot 2,3 miljard kubieke meter. In 2014 was de invoer van liquified natural gas nog 1 miljard kuub. LNG wordt niet doormiddel van pijpleidingen getransporteerd zoals bij aardgas het geval is. In plaats daarvan wordt LNG in een tanker vervoerd.
Reactie van Technisch Werken
De gasproductie in Groningen moest wel dalen anders werd de situatie in de bevingsgebieden nog riskanter. Wij in Nederland weten vaak heel goed wat andere landen moeten doen met de grondstoffen die door de natuur gegeven zijn. We zijn tegen het kappen van regenwouden en het verbanden van bossen voor vruchtbare grond. Maar hoe gaat Nederland met de eigen grondstoffen om? Afgelopen jaren liet Nederland duidelijk zien dat men vooral gericht is op het verdienen van geld in plaats van het verantwoord en duurzaam omgaan met de grondstoffen in onze aardbodem.
Deze denkwijze moest grondig worden aangepast door de schade die is ontstaan door de aardbevingen in Groningen. Pas toen deze gevolgen duidelijk werden gemaakt door de Groningse bevolking en de schade aan de woningen heeft de overheid haar beleid aangepast. De overheid kon niet anders want als de overheid de gaswinning niet zou aanpassen zou ze de veiligheid van haar eigen bevolking in gevaar brengen. De Nederlandse overheid is door deze houding niet veel beter dan de overheden van andere landen die onvoorzichtig omgaan met hun energiebronnen en grondstoffen.