Nederlandse huishoudens betaalden veel voor gas in 2015

Huishoudens in Nederland betaalden in de laatste helft van 2015 verhoudingsgewijs veel voor aardgas als je de prijs vergelijkt met andere landen in de Europese Unie. Consumenten in Nederland betaalden in laatste zes maanden meer dan 75 eurocent per kubieke meter aardgas. Dit werd vrijdag 27 mei 2016 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens waren in die periode in de Europese Unie gemiddeld ongeveer 69,1 eurocent kwijt aan een kubieke meter aardgas.

De prijs die in Nederland werd betaald voor aardgas lag dus hoger dan het gemiddelde. Toch was Nederland niet het duurste land als het ging om de prijs van aardgas. Er waren vier landen binnen de EU waar meer werd betaald voor een kubieke meter aardgas. Dit waren de landen Portugal, Spanje, Zweden en Italië. Het goedkoopste land op het gebied van aardgas was Roemenië.

Hogere belasting op aardgas
De Nederlandse gasprijs is al jaren verhoudingsgewijs hoog. In de afgelopen vijf jaar is de prijs voor een kubieke meter aardgas gestegen van 65 eurocent naar 75,4 eurocent in 2015. De prijsstijging heeft vooral te maken met het feit dat de belastingen op aardgas zijn verhoogd in Nederland. De prijs zonder de belasting is echter maar 0,9 cent gestegen per kubieke meter aardgas in de periode 2010 tot 2015. De belastingen gingen echter 9,5 eurocent omhoog. Ten opzichte van andere landen hebben alleen consumenten uit Denemarken en Zweden in 2015 hogere belastingen op aardgas betaald dan huishoudens in Nederland. Gemiddeld was een huishouden in Nederland in 2015 ongeveer 1.200 euro kwijt aan aardgas.

Reactie van Technisch Werken
De belastingen zorgen er voor dat Nederlandse consumenten verhoudingsgewijs veel betalen voor aardgas. Dat is dus een bewuste keuze voor de overheid. Dit is best een vreemde situatie, de overheid moet er voor zorgen dat Nederlandse huishoudens en bedrijven gaan verduurzamen maar tegelijkertijd verdient diezelfde overheid veel aan een zo hoog mogelijk gasverbruik. Dit is best wel onverdedigbaar.