Brussel is het eens met Nederlandse aanpak duurzame projecten in 2016

Duurzaamheid is één van de belangrijkste kernpunten van zowel de Europese als landelijke beleidvorming. Er is echter zoveel beleid gevormd en er zijn zoveel regels ontwikkelt dat de regels en wetten meer centraal zijn gaan staan in Europa dan het doel van deze wetten en regels op zich. Voor ondernemers in Nederland wordt het daarom steeds moeilijker om duurzame projecten te ontwikkelen en uit te voeren binnen de gestelde kaders. De wet en regelgeving moet daarom worden aangepast. Nederland wil bedrijven ondersteunen bij het realiseren van duurzame projecten. Daarvoor heeft Nederland echter wel de steun nodig van de Europese Commissie in Brussel.

Deze Europese Commissie gaat Nederland nu de kans geven om haar ondernemers te steunen die vernieuwende milieuoplossingen bedenken. Doormiddel van de Nederlandse aanpak probeert de overheid knelpunten weg te nemen als er duurzame plannen zijn bedacht door ondernemers. Dit doet de overheid onder andere goed naar de wet- en regelgeving te kijken. Veel ondernemers zien vooral problemen als ze duurzame plannen willen invoeren. Uiteindelijk blijkt in ongeveer zestig procent van de gevallen de wet en regelgeving het probleem te zijn als men deze hindernissen heeft overwonnen blijkt het probleem uiteindelijk niet te bestaan of gemakkelijk op te lossen.

Vicevoorzitter Frans Timmermans geeft aan dat de Europese Commissie nu  kleine bedrijven gaat vragen om met ideeën te komen en hun plannen voor duurzame projecten te benoemen.  Deze projecten moeten volgens hem er voor zorgen dat de zogenoemde kringloopeconomie wordt bevorderd in Europa. Timmermans benoemde dat veel ondernemers op dit moment gefrustreerd zijn over de bureaucratie vanuit Europa. Timmermans wil de kleine innovatieve ondernemers terugwinnen met het ”kruisbestuivende’’ project dat nu in Europa wordt gelanceerd. Volgens Timmermans moet een regel worden aangepast als deze problematisch is. Hij spreekt over een cultuurverandering binnen Europese instellingen en politici.

Reactie van Technisch Werken
De initiatieven om de wet en regelgeving te optimaliseren zijn niet meer dan logisch. Het doel moet centraal zijn en niet de procedures, wetten en regels. Er wordt in Europa veel bepaald en geregeld en de politici die daarvoor zijn opgesteld verdienen daar flink wat geld aan. Toch is het maken van beleid niet een kernproces. Als dat het geval is maakt men op een gegeven moment een beleid over een beleid. Dat gebeurd nu dus ook. Men maakt een beleid over het optimaliseren van een beleid. Zou hou je de hele bureaucratische molen in stand zonder dat er echt concrete oplossingen komen.