Het Groningse gas begint op te raken. Inmiddels zou ongeveer 80 procent van de aardgasreserves in Groningen zijn verbruikt. In 2015 was er in de Groningse gasvelden nog sprake van een reserve van 940 miljard kubieke meter aan aardgas. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)heeft vrijdag 16 september 2016 bekend gemaakt dat met het huidige tempo van aardgaswinning de gasreserves in Groningen binnen zeventien jaar op zijn geraakt. De gasreserves zijn in 2015 netto gestegen met 8 miljard kubieke meter, dit kwam volgens het CBS door een herberekening van de gasreserves. In 2015 werd voor 58 miljard kubieke meter aardgas uit de grond opgepompt.
Gaswinning loop terug
De Groningers willen dat er minder gas wordt gewonnen uit de Groningse gasvelden. Naar een flinke druk vanuit de bevolking heeft minister Kamp besloten om minder gas te winnen uit de gasvelden in Groningen. Het kabinet kwam tot het besluit om de gaswinning ter te schroeven naar 27 miljard kubieke meter aardgas per jaar. In de komende vijf jaar zal de winning van gas verder worden verlaagd naar 24 miljard kubieke meter.
Hoogcalorisch aardgas en laagcalorisch aardgas
Als Nederland geen gebruik meer kan maken van het laagcalorische Groningse aardgas zal Nederland aardgas uit het buitenland moeten kopen. Dit is meestal hoogcalorisch aardgas en heeft dus een hogere energiewaarde. De Nederlandse cv-ketels en Nederlandse gastoestellen zijn dikwijls niet geschikt voor hoogcalorisch gas. Daarom heeft de overheid al vastgelegd dat alle cv-ketels die vanaf 1 januari 2016 worden verkocht zowel op hoogcalorisch gas als op laagcalorisch gas moeten kunnen draaien. Volgens het CBS is het mogelijk om een stikstofinstallatie in Groningen te plaatsen. Daarmee zou aardgas uit het buitenland geschikt gemaakt kunnen worden voor de gasinstallaties van Nederlandse huishoudens. Het CBS geeft aan dat de beslissing over deze installatie is uitgesteld naar 2017.