Nederlandse windmolens zijn onvoldoende beveiligd tegen brand

In Nederland zijn veel windmolens niet goed beveiligd tegen brand. Wanneer eenmaal een brand is ontstaan kan de brandweer moeilijk hulp verlenen. Dit nieuws werd naar buiten gebracht door de radiozender BNR. Verschillende experts hebben de radiozender van de brandveiligheid van de windmolens op de hoogte gebracht. Het nieuws kam woensdag 6 november 2013 naar buiten. Dit is een week nadat twee monteurs tijdens een brand  op een windmolen in Ooltgensplaat om het leven kwamen.

Brandveiligheidsexpert Frank Butterman gaf aan dat bij een brand in een windmolen als gevolg van kortsluiting of oververhitting veel brandbare materialen aanwezig zijn in de windmolen. Dit zijn bijvoorbeeld olie en andere smeermiddelen. Deze kunnen snel vlam vatten waardoor een brand zich zeer snel kan ontwikkelen.

Reactie van Technisch Werken
Monteurs die op grote hoogte aan een windmolen werken zijn erg kwetsbaar. Wanneer er brand uitbreekt kan de brandweer ze moeilijk bereiken. Daarnaast ontwikkelt de brand zich snel. Dit heeft niet alleen te maken met de brandbare stoffen die brandveiligheidsexpert Frank Butterman benoemde. De grote hoogte zorgt er tevens voor dat er veel wind aanwezig is. Dit kan de brand nog harder aanwakkeren. Monteurs op windmolens krijgen veel veiligheidstrainingen maar tegen een flinke brand op die hoogte kan een monteur weinig beginnen. Hiervoor moeten speciale technologische oplossingen worden bedacht. Daarnaast moeten ook speciale vluchtmogelijkheden worden ontwikkelt voor de monteurs waardoor ze zich snel in veiligheid kunnen brengen wanneer dat nodig is.