Uitzicht op hoge windmolens doet woningwaarde dalen met vijf procent

Uit onderzoek komt naar voren dat een uitzicht op hoge windmolens een negatief effect heeft op de waarde van woningen. Het onderzoek waaruit deze conclusie voortvloeit is gedaan door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze onderzoekers hebben dinsdag 17 december 2019 de resultaten van hun onderzoek in de media bekend gemaakt. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens het onderzoek zijn woningen die op maximaal 2 kilometer afstand van een windmolen van ten minste 150 meter hoog staan ongeveer vijf procent in waarde gedaald ten opzichte van vergelijkbare woningen die niet in de buurt staan van windmolens. Daarnaast stijgt de waarde van koopwoningen binnen twee kilometer van hoge windmolens nauwelijks terwijl de waarde van koopwoningen die niet in de buurt van windmolens zijn geplaatst juist aanzienlijk is toegenomen de afgelopen tijd. Een windturbine met die 50 tot 150 meter hoog is heeft aanzienlijk minder negatief effect op de waarde van een woning.

Een windturbine van deze afmeting heeft een negatief effect van ongeveer 2,5 procent op de waarde van een woning. De onderzoekers hebben geen statistische bewijzen gevonden voor de effecten van meerdere windmolens in de buurt van woningen. Het is dus onduidelijk of de aanwezigheid van twee of meer windmolens een groter negatief effect heeft op de waarde van de koopwoning dan wanneer men één windmolen in de buurt zou hebben. Ook hebben de onderzoekers geen statistisch bewijs gevonden voor effecten op de waarde van woningen die op meer dan 2 kilometer afstand van een windmolen staan.