Gemiddelde woningwaarde met 4,1 procent gestegen op woningmarkt eerste helft 2019

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maakte maandag 29 juli 2019 bekend dat de gemiddelde waarde van woningen in Nederland is gestegen met 4,1 procent in de eerste helft van 2019. Daardoor kwam de gemiddelde woningwaarde in Nederland uit op 347.607 euro. De hoogte van de waarde van koopwoningen op de huizenmarkt is in belangrijke mate afhankelijk van vraag en aanbod. Als het aanbod beperkt is gaat de prijs van woningen meestal omhoog tenminste als er voldoende vraag is naar woningen. Dit effect vond afgelopen maanden plaats in Nederland. Vooral in 2018 is de woningprijs verhoudingsgewijs behoorlijk omhoog gegaan.

Woningmarkt in beweging
In 2019 lijkt deze trend niet door te zetten. Net als 2008, toen de woningmarkt op het hoogste prijsniveau kwam voor de economische crisis, is ook 2019 op veel plaatsen het hoogste prijsniveau voor woningen ooit bereikt. Dat lijkt natuurlijk goed nieuws maar schijn bedriegt. Na 2008 kwam de woningmarkt in een diepe crisis. Men sprak van een huizenbubbel of de woningmarktcrisis. Woningen werden aanzienlijk minder waard. Dat wil zeggen dat er minder geld betaald kon worden voor woningen omdat mensen minder geld konden lenen.

Huizenmarktbubbel
Nederland heeft van de woningmarktcrisis wel een beetje geleerd maar klaarblijkelijk onvoldoende. Men kan nu inmiddels minder lenen voor een woning. Dat wil zeggen dat men meer eigen geld moet inbrengen. Ook moet men de overwaarde van de eigen woningverkoop, indien hiervan sprake is, meenemen in de aanschaf van een nieuwe woning. Op die manier hoopt men de ‘lucht’ uit de woningmarkt te halen zodat er geen nieuwe woningbubbel of huizenmarktbubbel ontstaat. Men spreekt ook van overwaarde.

Overwaarde op een woning
Overwaarde is eigenlijk een extra bedrag dat over de daadwerkelijk waarde van de woning wordt heen betaald. Deze overwaarde kan dalen naar mate de economie en de koopkracht van mensen daalt. Daarom moet men er voor zorgen dat de overwaarde niet als een vaststaand gegeven wordt beschouwd maar als een variabele. Dat heeft een effect op de woningwaarde. Die dus in feite ook variabel is.