In 2015 zijn in Nederland een recordaantal windmolens geplaatst

In Nederland zijn in 2015 in verhouding tot andere jaren een record aantal windmolens geplaatst. Zowel in de Nederlandse wateren als op het vasteland nam het aantal windmolens toe. In totaal kunnen door de extra windmolens 473.000 huishoudens meer dan in 2014 worden voorzien van elektrische energie.

Een nieuw record
Het is voor het eerst dat de capaciteit op het gebied van windenergie in deze mate is toegenomen in Nederland. De toename zorgde er voor dat aan het einde van 2015 in totaal 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens elektrische energie kunnen krijgen vanuit duurzame energiebronnen. Dit bericht werd dinsdag 5 januari 2016 bekend gemaakt door de NWEA.

Capaciteit windmolens 2015
De totale capaciteit van duurzame windenergiebronnen was aan het begin van 2015 zo’n 2844 megawatt. Daar kwam 406 megawatt bij van windmolens die op het land werden geplaatst en 129 megawatt van windmolens die op zee werden geplaatst. Daardoor kwam het totaal aan het einde van 2015 op 3379 megawatt.

Doelstelling van de Nederlandse overheid
De doelstelling van de Nederlandse overheid is dat men minimaal 6000 megawatt uit duurzame energiebronnen weet te halen in 2020. Met dit aantal megawatt kan men 4 miljoen huishoudens in Nederland voorzien van elektrische stroom. Naast deze doelstelling heeft de Nederlandse overheid ook een doelstelling voor 2023. Voor dat jaar moet er minimaal 4450 megawatt aan elektrische energie uit windmolens vanaf zee worden gewonnen.

Reactie van Technisch Werken
Het is goed dat de Nederlandse overheid duidelijk is over duurzame energie. Windmolens leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Men moet echter niet voortdurend kijken naar windmolens. Andere initiatieven en technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie moeten ook worden uitgezocht. Als men alleen de focus legt op de huidige voorzieningen en systemen kan men wel eens belangrijke effectievere oplossingen onbenut laten. Dat zou jammer zijn.