Wat zijn verdringerpompen en hoe werken deze pompen?

Verdringerpompen worden ook wel volumetrische pompen genoemd. Deze pompen worden gebruikt om vloeistoffen te verplaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verdringerlichaam. Een deel van de ruimte in het pomphuis wordt vergroot om vloeistof aan te zuigen en daarna verkleind om de vloeistof weg te persen. Hierdoor wordt voortdurend een bepaald volume aan vloeistof aangezogen en weggeperst. Een verdringerpomp is door deze werking droog zelfaanzuigend. Verdringerpompen kunnen op verschillende manieren worden aangedreven, bijvoorbeeld: hydraulisch, pneumatisch en elektrisch.

Verdringerlichamen
De verdringerlichamen die voor verdringerpompen kunnen worden gebruikt zijn verschillend. Zo zijn er bijvoorbeeld plunjerpompen, zuigerpompen, tandwielpompen en schottenpompen. De hiervoor genoemde pompen vallen allemaal onder de hoofdcategorie verdringerpompen. Ze worden echter onderverdeeld in de subcategorieën: lineaire en roterende verdringerpompen. Deze worden hieronder kort uitgelegd.

Lineaire verdringerpompen
Bij de eerste twee typen verdringerpompen, de plunjerpomp en de zuigerpomp, wordt het verdringer lichaam heen en weer bewogen om zuig en perskracht uit te oefenen. Wanneer dit het geval is noemt men dat lineaire plunjerpompen en zuigerpompen.

Roterende verdringerpompen
Bij schottenpompen en tandwielpompen draait het verdringerlichaam rond. Door deze ronddraaiende beweging wordt water gemalen in een bepaalde richting. Hierdoor worden vloeistoffen van één kant naar een andere kant van het pomphuis geperst. Omdat dit met een draaiende beweging wordt gedaan noemt men dit roterende verdringerpompen.