Wat zijn centrifugaalpompen en hoe werken deze pompen?

Centrifugaalpompen zijn werktuigen die kunnen worden gebruikt om vloeistoffen te transporteren. De naam centrifugaalpomp is afgeleid van de manier waarop met deze pomp de vloeistoffen verplaatst. Vloeistoffen worden in centrifugaalpompen doormiddel van centrifugaalkrachten verplaatst.

Wat zijn centrifugaalkrachten?
Centrifugale krachten zijn krachten die ontstaan in een ronddraaiend systeem. Een simpel voorbeeld van centrifugaalkracht kun je zelf thuis doen door een emmer water in de hand te nemen en je arm hard rond te draaien. Door de centrifugaalkracht valt de inhoudt niet uit de emmer. Centrifugaalpompen maken gebruik van deze centrifugaalkracht om water te verplaatsen.

Hoe werkt een centrifugaalpomp?
Er zijn verschillende soorten centrifugaalpompen. Deze pompen maken gebruik van een waaier die radiaal en axiaal geplaatst kan zijn. De waaier draait in het pomphuis rond. Dit pomphuis heeft de vorm van een slakkenhuis en wordt daarom ook wel slakkenhuis genoemd. Op het pomphuis is een zuigleiding aangesloten. Via deze zuigleiding wordt er vloeistof in het midden van de waaier gebracht. De waaier die in het hart van het pomphuis is geplaatst draait heel hard om zijn as en slingert daarmee de vloeistof  via de schoepen naar de buitenkant van het pomphuis. Dit wordt ook wel een tangentiële snelheid genoemd. Dit is een snelheid in de richting van de omtrek van een cirkel en kan worden vergeleken met een centrifuge.

De snelheid waarmee de waaier ronddraait zorgt er voor dat de vloeistof onder hoge druk komt te staan. De vloeistof verlaat het pomphuis via een persleiding. Hierbij wordt de mechanisch energie die ontstaat door het ronddraaien van de waaier omgezet in kinetische energie en potentiële energie.

Doordat de vloeistof via de persleiding uit het pomphuis verdwijnt ontstaat een zuigende werking. Deze zuigende werking zorgt er voor dat hetzelfde volume aan vloeistof wordt aangetrokken naar het middelpunt van het pomphuis via de zuigleiding.