Lasser worden vanaf 1 oktober 2023?

Lasser is een technisch beroep in verschillende technische sectoren. Als je een lasopleiding hebt behaald kun je daardoor bij een breed scala aan bedrijven aan de slag. Heb je altijd al lasser willen worden? Dan is 2023 voor jou misschien wel het ideale jaar om een lasopleiding te gaan volgen. Ga van te voren goed op onderzoek uit naar welke lasopleiding het beste bij je past. Het antwoord op deze vraag ligt voornamelijk in de sector of sectoren waar je aan de slag wilt. Wil je grote staalconstructies zoals loodsen, bruggen, balustrades en andere constructies lassen dan kun je het beste een MAG oftewel een CO2 lasopleiding volgen. Meestal wordt deze lasopleiding gecombineerd met MIG lassen waardoor je een lasdiploma MIG/MAG lassen kunt behalen. Deze lasopleidingen lopen vanaf niveau 1 tot en met niveau 4. MIG/MAG lassen worden ook gedaan in de scheepsbouw, machinebouw en andere metaalbedrijven waar grotere constructies worden gelast.

TIG/ MIG/MAG en BMBE lassen

Het fijnere laswerk wordt gedaan doormiddel van TIG lassen. Dit wordt gedaan met inert gas en is daardoor bij uitstek geschikt voor RVS, aluminium en andere non-ferro metalen en legeringen. Het TIG lassen is meestal nauwkeuriger werk en wordt daarom in de voedingsmiddelenindustrie gedaan maar ook in de interieurbouw en reparatie van dun plaatwerk. TIG lassen is een geheel ander proces dan MIG/MAG lassen. Naast TIG en MIG/MAG lassen is er ook een mogelijkheid om met vlam te lassen. Dit is autogeen lassen en wordt nog wel gedaan in de installatiebranche met dikwandig leidingwerk. Naast autogeen lassen wordt voor reparatielaswerk in de metaal en onderhoud van machines ook wel het BMBE lassen gebruikt. Dit lasproces werkt met elektroden die in de lastoorts worden geplaatst en afsmelten tijdens het lasproces.

Lasprocessen

Welk lasproces je kiest is afhankelijk van je wensen. Op deze website (technischwerken.nl) vind je veel informatie over verschillende lastechnieken en lasprocessen. Lees meer en bereid je voor op een toekomst als lasser. Misschien wordt jij wel lasser vanaf oktober 2023.